TandartsPraktijk nr. 10, 2016

  Autotransplantatie na heftig trauma | Veneerbrug van keramiek | Klasse I met een dekbeet | ‘Vertrouwen is goed, controle is beter’ | Restricted envelope of function | Het pyjamapapje: nieuw fenomeen!? | Zirkoonoxide etsbruggen

  Meer MOED

  Is het niet tijd nu de HOED (Huisartsen Onder Eén Dak) in opmars is voor meer Mondzorg Onder Eén Dak?

  Autotransplantatie na heftig trauma

  Bij jonge patiënten met een dentoalveolair trauma, waarbij orthodontie geïndiceerd is, moet in het behandelplan autotransplantatie als een volwaardige optie worden meegewogen. Onderstaand artikel gaat in op de casus van een jong meisje met blijvend tandletsel (avulsies).

  Veneerbrug van keramiek

  De wens van de patiënt (52) is een relatief snel te plaatsen vaste voorziening voor opvulling van het diasteem regio 21. Meneer wil geen implantaat omdat hij oncologische behandelingen ondergaat. Na bestuderen van esthetiek, occlusie en articulatie is besloten een veneerbrug te vervaardigen van lithiumdisilicaat.

  Klasse I met een dekbeet

  Een 12-jarige jongen komt op verwijzing van zijn tandarts om voor de zekerheid te laten beoordelen of een beugel wel of niet nodig is. De tanden staan onder en boven redelijk mooi in de rij, zodat er qua esthetiek geen echte reden is om aan een beugel te denken.

  ‘Vertrouwen is goed, controle is beter’

  Bovenstaande uitspraak is van Vladimir Iljitsj Lenin, eerste premier van de Sovjet-Unie, toen hij in 1921 de KGB (de Russische ‘geheime dienst’) oprichtte om mensen die niet recht in de leer waren op te sporen en uit te schakelen.

  Restricted envelope of function

  Bij lokale slijtage in het front wordt vaak gedacht aan het toepassen van een Dahl‑plateau. Soms kan dat een oplossing zijn, maar niet als de oorzaak een restricted envelope of function is.

  Zuigflescariës | Het pyjamapapje: nieuw fenomeen!?

  Als in een kindermond bacteriën en suikers aanwezig zijn en er voldoende tijd is om een cariësproces te ontwikkelen, is het mogelijk dat ook bij hele jonge kinderen een ernstige vorm van tandbederf optreedt. Ouders worden misleid met dromerige pyjamapapjes die geen kwaad lijken te kunnen voor het slapengaan.

  Zirkoonoxide etsbruggen

  Naar aanleiding van een artikel in TP werd in een recent onderzoek de overleving van etsbruggen van zirkoonoxide in een algemene praktijk onderzocht. Met deze masterscriptie won Eefke Nijssen de NVVRT-scriptieprijs.

  De Gewoon Gaafmethode

  ‘Voorkomen is beter dan genezen’ en ‘de jeugd heeft de toekomst’. Centrum Mondzorg Rolde is in maart 2016 begonnen met het in de praktijk brengen van de Gewoon Gaafmethode en vertelt graag over haar ervaringen, in de hoop daarmee collega’s te motiveren ook implementatie van Gewoon Gaaf in hun praktijk te overwegen.

  De NZa brengt schade toe aan de patiënt!

  Door het totale gebrek aan deskundigheid binnen de NZa kunnen patiënten in Nederland niet langer geholpen worden volgens behandelmethoden die internationaal als Best Practice worden gezien en schaadt zij hierdoor het belang van de patiënt.

  Alles hangt met alles samen

  Als je tandarts-impantoloog Sabine Scheffer in één liedje moest vangen, dan zou Nothing’s gonna stop us now van de Amerikaanse band Starship geen slechte keuze zijn. Olympische skicarrière gefnuikt door een knieblessure? Dan ga je toch tandartscursussen organiseren in de sneeuw.

  Is positiviteit het geheime ingrediënt?

  Maddelon de Jong-Lenters heeft een kinderverwijspraktijk in Noordwijk. Zij onderzocht onder de vlag van TNO, en later ook ACTA, de rol van ouders in relatie tot cariës en gedragsproblemen.

  The devil is in the detail

  Onder een restauratie die één millimeter overhangt, koloniseren zich voldoende streptococcen mutans om secundaire cariës te veroorzaken. Een implantaat dat maar één millimeter de canalis is binnengedrongen, beschadigt toch de nervus.

  Spioneerde tandarts mori?

  Het is deze maand precies 75 jaar geleden dat de Japanse strijdkrachten de Amerikaanse vlootbasis in Hawaï plotseling aanvielen en een groot deel van de VS-marine voorlopig uitschakelde. Welke rol speelde een Japans- Amerikaanse tandarts hierbij?

  Hoe ver ga je voor de patiënt?

  Een mondhygiënist meldt me het volgende (verkorte weergave): Ik zag bij toeval een mijnheer van 74 die mij in lichte paniek belde omdat hij al weken met een steelpannetje naast zich dagelijks zit te wachten tot het bloeden uit zijn mond ophoudt.

  NVT TP master scriptieprijs 2016 voor de 1e keer uitgereikt!

  De NVT heeft voorafgaand aan haar Algemene Vergadering op 14 november de NVT TP master scriptieprijs 2016 en de NVT WTA Hamer Duyvenszprijs 2016 uitgereikt.

  De Nederlandse wetenschappelijke vereniging van tandartsen op weg naar de toekomst!

  Tijdens de Algemene Vergadering van de NVT - Nederlandse Vereniging van Tandartsen, op maandag 14 november 2016, is besloten de naam van de NVT om te buigen naar Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging van Tandartsen NWVT.