Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spioneerde tandarts mori?

dr. Frank Heynick
Het is deze maand precies 75 jaar geleden dat de Japanse strijdkrachten de Amerikaanse vlootbasis in Hawaï plotseling aanvielen en een groot deel van de VS-marine voorlopig uitschakelde. Welke rol speelde een Japans- Amerikaanse tandarts hierbij?
Premium

De spanning tussen Japan en Amerika was laat in 1941 zeer groot. De VS, onder het presidentschap van Franklin D. Roosevelt, hadden de Japanse militaire agressie in China krachtig veroordeeld en een verbod op de export van ijzer en olie naar Japan ingesteld. Maar Amerika was nog niet bij de Tweede Wereldoorlog betrokken en er waren in de eerste week van december in Washington belangrijke vredesonderhandelingen aan de gang met een speciale Japanse delegatie.

Chrysanten

In de namiddag van 5 december werd de in Honolulu (Hawaï) gevestigde Japans-Amerikaanse tandarts Motokazu Mori door een journalist van de krant Yomiuri Shinbun in Tokio gebeld. De vrouw van dr. Mori was freelance correspondent van deze krant en de journalist in Tokio was een artikel aan het schrijven over het leven in Honolulu. ‘Ik ontving uw telegram en ik begreep de kern daarvan’, vertelde de beller. ‘Ik zou graag verder uw indrukken over de toestand op dit moment willen vernemen’. Het gesprek was helemaal in het Japans en duurde ongeveer 15 minuten. Onder andere vroeg de journalist over de bloemen in de omgeving. ‘Minder bloemen dan vroeger’, vertelde de tandarts ‘hoewel de Chinese rozen, kerststerren en chrysanten in bloei staan.’

De journalist vroeg de tandarts ook over

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.