Algemene tandheelkunde

Diagnostiek van tandpijn met een niet-dentogene oorsprong (Deel 1) | TP Kennistoets

Afgelopen najaar kwamen in TP verschillende pijnoorzaken in het orofaciale gebied aan de orde, waarvan de lokalisatie lastig te bepalen is*. In het onderstaand artikel wordt niet-dentogene pijn besproken. Daarbij lijkt het dat er een dentogene pijnoorzaak aanwezig is, waarbij de lokalisatie duidelijk lijkt, maar ligt de bron van de pijn toch elders. In dit artikel worden diverse pijn-begrippen besproken, die bij gecompliceerde pijndiagnostiek, zoals tandpijn met een niet-dentogene oorsprong, een rol kunnen spelen. Deel 2 van dit artikel volgt in TP3.

Delicate stoelendans

Als assistent aan de stoel mag je hopen op een comfortabele werkplek, als tandarts moet je die faciliteren. TP kijkt met expert Mickey van Gendt naar de gevoeligheden van een werksetting die, dat mag weleens gezegd, veel delicater is dan het wordt voorgesteld. ‘Je zit echt vér in elkaars persoonlijke ruimte.'

‘Mensen willen gehoord worden’

Odontofobie is een veelvoorkomend probleem. Naar schatting 800.000 fors angstige Nederlanders zien nooit een tandartshaakje van dichtbij. Maar ook van de mensen die wél gaan, is één op de vier echt bang. Tandartsen hebben vaak te weinig tijd en aandacht voor die angst, zegt angstcoach en paro-preventieassistent Luca Tempel.

Beetregistratie bij een volledige gebitsprothese

De globale schatting is dat anno 2024 bijna vier miljoen mensen van de totale Nederlandse bevolking een kunstgebit heeft (dat is ongeveer een kwart!). Eenmaal aan het werk als tandarts, zul je binnen de muren van de tandartspraktijk veelvuldig in aanraking komen met een gebitsprothese in de breedste zin van het woord. Het aanmeten van een volledige gebitsprothese is een heel proces en zeker niet altijd even gemakkelijk. Maar onze redacteur Martijn Kalsbeek geeft advies in dit stappenplan.

Beeld als bondgenoot (Deel 2)

De kracht van tandheelkundige fotografie als communicatiemiddel in de tandheelkunde van vandaag is erg groot. Het doel van dit tweede artikel (in TP1 stond deel 1) is om een eenvoudige handleiding over tandheelkundige fotografie te delen en de mogelijkheden en reikwijdte ervan te bespreken. Fotografie is immers een geweldige collega in de moderne tandheelkunde.

Full-guided bimaxillaire All on four (Deel 1)

In de moderne tandheelkunde wordt het steeds eenvoudiger om complexe chirurgische ingrepen veilig en nauwkeurig uit te voeren met behulp van volledig digitale workflows. In het eerste deel van deze klinische casus worden de belangrijkste stappen beschreven voor het uitvoeren van een uitgebreide bimaxillaire rehabilitatie door middel van het guided immediaat plaatsen van implantaten, die vervolgens immediaat belast werden (All on four-concept).

Mondzorg tijdens de Ramadan

De Ramadan brengt veranderingen in de dagelijkse routine: mensen staan midden in de nacht op om te eten of kunnen ontwenningsverschijnselen vertonen van suikers, koffie of sigaretten. Vasten heeft impact op zowel lichaam als geest. Dit heeft ook gevolgen voor de mondzorg.

Afdrukprocedures voor een edentate & betande kaak

Dagelijks ontvang ik als tandtechnicus een verscheidenheid aan gemaakte afdrukken. Wekelijks zien we echter ook exemplaren de revue passeren waarvan we denken: wat ’n pröttl. In dit artikel neem ik globaal de afdrukprocedures door en leg ik uit waarom men het beste kan kiezen voor bepaalde producten en benodigdheden.
Implantologie

Casus Benelux | Pleidooi voor de Benex II Extractor

De hedendaagse tandheelkunde brengt ons tandartsen vele mogelijkheden om een gecompromitteerd gebit te restaureren. ‘Inspirerend is het om uiteenlopende behandelingen gedetailleerd besproken te zien in TP,’ vindt Hans Bosch. ‘Geregeld wordt nieuw instrumentarium getoond en op toepasbaarheid en handigheid gewogen. Een onderbelicht instrument is mijns inziens het Benex II Extraction system.’

Interview | Communiceren kun je leren

Communiceren met patiënten? Soms lijkt het wel alsof je óók als psycholoog aan de stoel moet staan. Tandarts en communicatie-expert Albert Smith hoort die verzuchting wel vaker. Toch meent hij dat standaard enig psychologisch inzicht onontbeerlijk is. Dat leidt tot een betere communicatie, met als netto-opbrengst een beter behandelresultaat.

Over algemene tandheelkunde

Reguliere mondzorg

Algemene tandheelkunde omvat de reguliere mondzorg. Onder algemene tandheelkunde vallen de tandartsbehandelingen die bedoeld zijn om pijnklachten aan het gebit te voorkomen of tegen te gaan. Hierbij kun je denken aan periodieke controles, het verhelpen van algemene klachten, het vullen van gaatjes, maar ook extracties, het plaatsen van kronen en bruggen of een wortelkanaalbehandeling. Door je gebit regelmatig te laten controleren, behoud je een gezond gebit, een mooie glimlach en voorkom je onaangename pijnklachten.

Video