Implantologie

Implantologie

Implantaten minder succesvol bij penicilline-allergie 

Patiënten met een penicilline-allergie krijgen doorgaans geen amoxicilline voorgeschreven, maar een alternatief antibioticum. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat de kans op afstoting van tandheelkundige implantaten twee keer zo groot is bij mensen die voor en na de behandeling alternatieve antibiotica krijgen.

Meisje met de parel heeft geen parelwitte tanden…

In de nieuwe TandartsPrakijk die deze week verschijnt, zet tandarts en kunsthistoricus Lenneke Vos de tanden van Vermeer’s ‘Meisje met de parel’ in the spotlights. En wat blijkt? Deze zijn bepaald niet parelwit en instagrammable. Wie ze goed bestudeert ziet mogelijk dentaal trauma of cariëslaesies aan haar voortanden.
Implantologie

TP Kennistoets 2023-2 Falende implantaten: hoe verwijder je ze?

Deze maand worden 10 vragen gesteld over het artikel: Falende implantaten: hoe verwijder je ze? – Maarten Boogaard (TP2/2023 – Maart 2023)   Naar de TP Kennistoets   Toegang tot de TP Kennistoets Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af (toegang tot één TP Kennistoets) of neem een abonnement om alle TP Kennistoetsen te maken en […]

Falende implantaten: hoe verwijder je ze? + TP Kennistoets

Implantologie is in Nederland niet meer weg te denken uit de tandheelkunde. Het is de eerste keuze om missende tanden te vervangen, en een betrouwbare behandeloptie met hoge succespercentages. Maar wat als het misgaat en het implantaat verwijderd moet worden?
Implantologie

Berisping voor slecht geplaatste all-on-4 prothese 

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven kreeg begin februari  een waslijst aan klachten te beoordelen in een zaak die al sinds 2018 loopt. Het ging om plaatsing van een ‘all-on-4’ prothese waarbij volgens de patiënt in kwestie van alles mis ging. Slechte communicatie, gerommel met offertes, (deel)facturen en materialen met als als klap op de vuurpijl een niet goed passende prothese.
Implantologie

Hechtingen oefenen op aubergine en vleestomaat 

Tot het curriculum implantologie van de Deutsche Gesellschaft für Implantologie (DGI) behoort ook het knippen en hechten van tandvlees. Tijdens een van de opleidingsdagen in Berlijn werd niet zoals gebruikelijk geoefend op varkenskaken, maar op aubergines, komkommers en vleestomaten.
Implantologie

Klacht tegen tandarts gegrond. Of toch niet? 

Het Regionaal Tuchtcollege verklaarde klachten van een patiënt (deels) gegrond en deelde een berisping uit aan de tandarts in kwestie. Deze ging hiertegen echter in beroep. Met succes: het Centraal Tuchtcollege vernietigt de beslissing en verklaart de gegrond verklaarde klachtonderdelen alsnog ongegrond.
Implantologie

Het belang van planning

Een geslaagde prothetische voorziening op een implantaat begint bij een goede plaatsing van dat implantaat. Een goed geplaatst implantaat krijg je alleen door een goede backward planning. Met de huidige software, intra-orale scanners en een CT-scan is dit relatief eenvoudig, legt Martijn Egges uit in een uitgebreide casus in TandartPraktijk nr. 5. Lees hier de casus.
Implantologie

Casus implantologie met behulp van CAD/CAM technologie

Maarten Boogaard werkt als tandarts-implantoloog in Amstelveen en bij Implantologie Amsterdam. In deze casus beschrijft hij de prothese-planning en de behandeling van een klikgebit op vier implantaten in de bovenkaak met behulp van CAD/CAM technologie.
Traumatologie

AVL implanteert 3D-geprinte titanium onderkaak

Mooi nieuws vanuit het Antoni van Leeuwenhoek (AVL). Na vier jaar intensief onderzoek is daar voor het eerst een titanium onderkaak geïmplanteerd bij een hoofd-halskanker patiënt. Het implantaat is gereconstrueerd op basis van 3D MRI & CT scans van de betreffende patiënt. De operatie is succesvol verlopen.

Over implantologie

Casuïstiek over implantaattherapie

Een implantoloog vervangt een of meerdere tanden door implantaten. Deze implantaten worden na het plaatsen voorzien van een kroon, brug, plaat, frameprothese, klikgebit of een overkappingsprothese. In principe is iedere tandarts of kaakchirurg bevoegd tot het plaatsen van implantaten indien hij hierin bekwaam is. Op jaarbasis worden in Nederland ruim 100.000 implantaten geplaatst. Deze themapagina biedt noodzakelijke kennis over implantaattherapie, met casuïstiek uit de praktijk, technische details, aandacht voor risicofactoren en handvatten voor succes.

Video