Implantologie
Simpel trucje voor betere röntgenfoto’s?
Onjuiste plaatsing van de tong is de belangrijkste oorzaak van slechte kwaliteit tandheelkundige röntgenfoto's. Onderzoekers hebben een methode bedacht die patiënten helpt om de tong op de juiste plaats te houden: een celluloid matrixstrip of een stukje gedroogd fruit (fruit leather) met de tong tegen het gehemelte aandrukken.
Nieuwe TP-podcast over infectiepreventie
Binnen de mondzorg hebben we de infectiepreventie uitstekend voor elkaar. Dat stelt wetenschapper dr. Charifa Zemouri in de nieuwe TandartsPraktijk podcast. Niettemin blijft waakzaamheid geboden, want dat er nieuwe gevaren dreigen staat vast.
Management van complicaties met d-PTFE membranen
In botopbouw procedures kunnen complicaties optreden. Het oorspronkelijke e-PTFE-membraan verschilt van het d-PTFE membraan wat betreft de doorlaatbaarheid voor bacteriën. Vandaar dat richtlijnen uit het verleden om complicaties te behandelen voor e-PTFE-membranen niet gelden voor d-PTFE membranen. Dit artikel beschrijft een recent verschenen complicatie classificatie en management voor d-PTFE membranen.
Nieuwe ontwikkelingen tegen lagere kosten
Na zijn studie ging Christiaan Pol aan het werk als waarnemer. Omdat hij onderzoek altijd als een leuk onderdeel van zijn studie had ervaren, ging Christiaan langs op de faculteit om te informeren naar mogelijkheden. Er bleek ruimte voor onderzoek in de implantologie, een vakgebied waarvan het technische en innovatieve karakter hem erg aansprak. Er was al een globaal plan, maar nog alle ruimte om het project te vormen.
Geen informed consent levert tandarts een waarschuwing op
Het is van groot belang dat de patiënt begrijpt wat voor behandeling hij krijgt en dat hij er ook mee instemt. Regelmatig deelt het tuchtcollege waarschuwingen uit aan tandartsen die hier te weinig oog voor hebben. Zo ook de tandarts wiens patiënt na plaatsing van vijf implantaten een langdurig en pijnlijk traject inging.
Succesvol immediaat implanteren in de molaar regio
Immediaat implantologie in de molaar regio kun je als een voorspelbare behandeling zien, met hoge succespercentages, minimaal botverlies en maximaal behoud van soft tissue. Maar wat is de beste werkwijze voor immediaat implanteren in de posterieure zone? In dit artikel worden de drie type sockets uitgelegd, met casuïstiek en de juiste manier om het implantaat te positioneren voor elke type socket.
Chinees bedrijf koopt lijken voor tandheelkundige transplantaten
Bizar nieuws vanuit China, waar de autoriteiten een onderzoek zijn gestart naar Shanxi Aorui Biomaterials. Het vermoeden bestaat dat deze onderneming meer dan 4000 lijken en lichaamsdelen van overledenen heeft gekocht. Hiervan werden voornamelijk allogene bottransplantaten gemaakt voor tandheelkundige doeleinden.
Antibiotica bij implanteren vaak onnodig voorgeschreven
Ondanks het begrip in de tandheelkunde om terughoudend te zijn met antibiotica, wordt het rondom implantologie onnodig voorgeschreven. Dit blijkt uit Europees onderzoek.
Jack Plooij wordt klinisch directeur Dental365
Formule1-liefhebbers kennen Jack Plooij ongetwijfeld als grandprixcommentator en vaste gast in Ziggo Sport Race Café. Plooij is echter ook tandarts-implantoloog. Per 1 september is de autosportliefhebber aangesteld als klinisch directeur van tandartsketen Dental365, zo blijkt uit een LinkedIn-post van directeur Harriët Schapers.
Een overkappingsprothese in de bovenkaak
Het vervaardigen van een overkappingsprothese in de bovenkaak kan een uitdaging zijn. In sommige gevallen is er te weinig bot voor het betrouwbaar plaatsen van implantaten en is reconstructie van de maxilla met behulp van bottransplantaten nodig. Pieter Onclin concludeert dat een overkappingsprothese op vier implantaten in de edentate bovenkaak met een staaf-huls bevestiging te prefereren is.
Over implantologie
Casuïstiek over implantaattherapie
Een implantoloog vervangt een of meerdere tanden door implantaten. Deze implantaten worden na het plaatsen voorzien van een kroon, brug, plaat, frameprothese, klikgebit of een overkappingsprothese. In principe is iedere tandarts of kaakchirurg bevoegd tot het plaatsen van implantaten indien hij hierin bekwaam is. Op jaarbasis worden in Nederland ruim 100.000 implantaten geplaatst. Deze themapagina biedt noodzakelijke kennis over implantaattherapie, met casuïstiek uit de praktijk, technische details, aandacht voor risicofactoren en handvatten voor succes.