Parodontologie

Parodontologie

Parodontoloog Dick Barendregt over autotransplantatie

In het blad Dental Traumatology verscheen recent een artikel over autotransplantatie van de hand van onder andere Dick Barendregt. Zijn onderzoeksgroep volgde ruim 1600 premolaren na autotransplantatie. Het succespercentage van deze behandeling ligt hoog. Klik hier voor de nieuwste podcast De Tand van Zaken en luister naar het gesprek van TP-hoofdredacteur Sander Loos met Dick Barendregt.
Parodontologie

Samenwerking huisartsen en mondzorgverleners voor betere gezondheid 

Als huisartsen en mondzorgprofessionals nauwer samenwerken, leidt dit tot een beter algehele gezondheid van patiënten. Dit stellen de Europese federatie van parodontologen (EFP) en de wereldorganisatie van huisartsen (WONCA Europe).

Meisje met de parel heeft geen parelwitte tanden…

In de nieuwe TandartsPrakijk die deze week verschijnt, zet tandarts en kunsthistoricus Lenneke Vos de tanden van Vermeer’s ‘Meisje met de parel’ in the spotlights. En wat blijkt? Deze zijn bepaald niet parelwit en instagrammable. Wie ze goed bestudeert ziet mogelijk dentaal trauma of cariëslaesies aan haar voortanden.
Parodontologie

Getrokken tanden invriezen?

Getrokken tanden invriezen om eventueel later te kunnen gebruiken op een plek waar dat nodig is. Toekomstmuziek waar emeritus hoogleraar pardontologie Bruno Loos wel oren naar heeft. Loos komt uitgebreid aan het woord in de nieuwste podcast “De Tand van Zaken” van TandartsPraktijk magazine.
Parodontologie

Parodontitis ook in verband gebracht met psoriasis en astma

Van parodontitis is bekend dat het niet alleen effect heeft op de mondgezondheid. Zo hebben patiënten met parodontitis een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen en diabetes. Onderzoekers hebben nu ook een verband met astma en psoriasis gevonden. 
Algemene tandheelkunde

Webinar over mondgezondheid en roken

Het Vlaams Instituut Mondgezondheid organiseert op 7 februari een webinar over mondgezondheid en roken. Het webinar is bedoeld voor tandartsen. Deelname is gratis.
Parodontologie

Bruno Loos ontvang award voor onderzoek naar parodontitis 

Tijdens het  afgelopen PER-IADR Oral Health Research Congress heeft professor Bruno Loos  de IADR Distinguished Scientist Award gekregen voor zijn toonaangevende onderzoek naar parodontitis. 
Algemene tandheelkunde

Kuipers wil mondhygiënist op consultatiebureau

Kinderen moeten op het consultatiebureau kunnen worden gecontroleerd door een mondhygiënist, vindt VWS-minister Ernst Kuipers. Daarom wil hij met zorgverzekeraars, brancheorganisaties en gemeenten afspreken dat zo’n controle kan worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. Hij geeft daarmee gehoor aan een motie die de PvdA en de vier coalitiepartijen op 1 november indienden. 
Parodontologie

Nieuwe sneltest voor opsporing parodontitis

Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham werken aan een sneltest die (de ernst van) tandvleesaandoeningen kan detecteren. Snelle opsporing is volgens de onderzoekers niet alleen van belang voor de mondgezondheid, maar kan ook bijdragen aan vroege detectie van diabetes type 2, reumatoïde artritis en hart- en longaandoeningen. De sneltest kan in tandartspraktijken, gezondheidscentra of apotheken eenvoudig worden uitgevoerd.
Parodontologie

Parodontitis en diabetes versterken elkaar

Recent onderzoek wijst uit dat diabetes en chronische mondaandoeningen nadelige langetermijneffecten op elkaar hebben. Bovendien kan deze wisselwerking de behandeling van de aandoeningen in de weg staan.

Over parodontologie

Parodontologische aandoeningen

Iedere tandarts mag parodontale handelingen verrichten, maar er is een driejarige opleiding (in aansluiting op de opleiding tot tandarts) waarbij de tandarts zich kan differentiëren in parodontologie. Een parodontoloog heeft meer kennis en kunde op het gebied van ernstige parodontale problemen dan een reguliere tandarts. Alleen de tandartsen die deze opleiding hebben gevolgd, mogen de titel ‘Parodontoloog NVvP' gebruiken. Een tandarts-parodontoloog richt zich op de diagnose en behandeling van ernstige parodontale (parodontitis) aandoeningen. Het woord parodontaal betekent letterlijk 'rondom de tand' en parodontale aandoeningen kunnen een of meerdere tanden aantasten. Parodontitis is een chronische bacteriële infectie dat het tandvlees en het bot rondom uw tanden aantast. Parodontitis kan andere ziekten en aandoeningen veroorzaken of verergeren. Een gezond parodontium is het fundament voor succesvolle restauratieve tandheelkunde. Binnen dit thema vindt u een diversiteit aan parodontologische aandoeningen, diagnostiek, beeld en behandelingen.

Video