Orthodontie

Orthodontie

Amerikaanse MRA-bedenker aangeklaagd 

Een permanent aangebracht MRA zorgt momenteel voor opschudding in de VS. Meer dan vijfendertig patiënten hebben een aanklacht ingediend tegen de bedenker en de producent van de MRA. De patiënten hebben ernstige schade opgelopen door het hulpmiddel. De rechtszaak is inmiddels begonnen. 

Meisje met de parel heeft geen parelwitte tanden…

In de nieuwe TandartsPrakijk die deze week verschijnt, zet tandarts en kunsthistoricus Lenneke Vos de tanden van Vermeer’s ‘Meisje met de parel’ in the spotlights. En wat blijkt? Deze zijn bepaald niet parelwit en instagrammable. Wie ze goed bestudeert ziet mogelijk dentaal trauma of cariëslaesies aan haar voortanden.
Orthodontie

Spalkje aangetroffen in gebit van 17e eeuwse vrouw 

Het gebit van de Franse edelvrouw Anne d'Alègre (ca. 1565-1619) werd op zijn plek gehouden met een dun gouden draadje dat enigszins doet denken aan de spalkjes die we daar tegenwoordig voor gebruiken. Volgens de archeologen die haar schedel onderzochten, was dit een voor die tijd zeer innovatieve techniek, maar ook een pijnlijke. De studie werd gepubliceerd in het Journal of Archaeological Science.
Orthodontie

MKA-chirurgen en orthodontisten zijn honkvast

Waar veel beroepen te maken hebben met vroegtijdige uitstroom uit het vak, is dit bij MKA-chirurgen en orthodontisten niet het geval. Vijftien jaar na de opleiding is nog zo’n 90% van de MKA-chirurgen en orthodontisten werkzaam in hun sector. Dit blijkt uit onderzoek dat het Nivel uitvoerde in opdracht van het Capaciteitsorgaan. 
Orthodontie

Beurswaarde aanbieders van clear aligners verschrompelt 

De twee grootste aanbieders van clear aligners, SmileDirectClub (SDC) en Align Technology laten wederom teleurstellende resultaten zien. Beide bedrijven hebben flink last van de economische tegenwind, waardoor de vraag naar aligners afneemt. Dit vertaalt zich in de beurskoersen van de bedrijven, die beiden aan de NASDAQ zijn genoteerd. De waarde van Align Technology daalde dit jaar met maar liefst 73% terwijl SDC in november een dieptepunt bereikte op 0,54 dollarcent.

Wat verdient de tandarts in Qatar? 

Het omstreden WK is inmiddels in volle gang. En de verhalen over deelnemende rijke olielanden doen de ronde. Een Rolls Royce Phantom voor alles spelers van het Saudische elftal. Qatar dat supporters inhuurt om een lekker WK-sfeertje te creëren. Maar profiteert de tandarts ook van al dat oliegeld? Wat verdient een tandarts eigenlijk in Qatar?
Orthodontie

Prima voor de practicus

Orthodontische behandeling met aligners is heel populair. Naast Invisalign zijn er onder andere aligners van Airsmile (Excent) Trioclear (Elysee), Orthoclear, Kline en Plus Dental (bekend van TV). Hoe bevalt het om te werken met aligners? Theo Breedveld vertelt.

Muziek in de tandheelkunde

Tanden spelen een belangrijke rol bij het bespelen van een blaasinstrument. Ze ondersteunen de lippen waartegen het mondstuk wordt geplaatst. Een kleine ingreep aan het gebit, kan al een grote positieve of negatieve impact hebben op het spel. Fawn van der Weijden, orthodontist in opleiding (en fluitist), promoveerde op 22 april aan de UVA op onderzoek naar muziek in de tandheelkunde.

Apparatuur die alles kan?

In 1992 studeerde ik af aan het ACTA in Amsterdam. Ik vond orthodontie altijd al leuk maar algemene tandheelkunde ook en kon daarom nog geen keuze maken. Ik belandde als medewerker bij een tandarts in Amsterdam die graag kroon- en brugwerk deed. Hij wist dat ik geïnteresseerd was in orthodontie en vroeg aan mij op een dag: ’Hé Wijnand, jij vindt orthodontie toch leuk? Kun jij niet een molaar voor mij oprichten, dan kan ik daar een mooie brug maken’. bijna geen dag voorbij dat ik niet aan haar en de
Orthodontie

Prettig samenwerken

Samen een casus behandelen is veel leuker dan alleen. Velen van ons weten niet zo goed hoe dat moet en hebben schrik om hun licht op te steken bij de collegae. Maar je kunt niet alles weten en kunnen. Als je eenmaal de stap durft te zetten en advies en raad weet in te winnen, dan valt de puzzel zo in elkaar. Maak gebruik van de digitale mogelijkheden om elkaar te spreken, te mailen en maak samen een planning. Samen voor een win-win situatie voor de patiënt.

Over orthodontie

Verbetering occlusie en esthetiek

De orthodontist is de tandarts-specialist voor scheve tanden en kiezen. Hij begeleidt de groei en ontwikkeling van de kaak en tanden (gebitsregulatie). Veel kinderen zijn onder behandeling bij een orthodontist om gebitsproblemen al in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Veel kinderen lopen tegenwoordig met een (uitneembare) onzichtbare beugel (invisalign) of een vaste beugel met zichtbare slotjes. Maar er kloppen ook steeds meer volwassenen aan voor een behandelplan ter verbetering van de occlusie en esthetiek. Veel mensen willen een perfect gebit, een stralende lach: digital smile design.

Video