Orthodontie

Algemene tandheelkunde

Bruxisme heeft ook voordelen

Op "De Universiteit van Nederland” legt tandarts dr. Ghizlane Aarab (ACTA) uit dat tandenknarsen niet per definitie slecht voor je is. Bruxisme kan uiteraard onder meer leiden tot slijtage en barsten in het gebit, maar het maakt ook dat mensen minder last (kunnen) hebben van obstructief slaapapneu.
Algemene tandheelkunde

Japans onderzoek naar derde generatie tanden schiet op

Een Japans onderzoeksteam boekt vooruitgang bij de ontwikkeling van een baanbrekende gentherapie die derde generatie tanden kan laten groeien. Nadat uitgebreid is geëxperimenteerd op muizen beginnen in juli 2024 de eerste klinische proeven met mensen.

Aligners van slim materiaal 

Duitse onderzoekers hebben een nieuw innovatief materiaal ontwikkeld voor aligners. Ze gebruikten vormgeheugen polymeren. Deze kunststoffen kunnen door een externe prikkel van een (tijdelijke) gedeformeerde toestand terugkeren naar hun oorspronkelijke (permanente) vorm. Dit maakt volgens de onderzoekers nieuwe behandelingen mogelijk.
Orthodontie

Amerikaanse MRA-bedenker aangeklaagd 

Een permanent aangebracht MRA zorgt momenteel voor opschudding in de VS. Meer dan vijfendertig patiënten hebben een aanklacht ingediend tegen de bedenker en de producent van de MRA. De patiënten hebben ernstige schade opgelopen door het hulpmiddel. De rechtszaak is inmiddels begonnen. 

Meisje met de parel heeft geen parelwitte tanden…

In de nieuwe TandartsPrakijk die deze week verschijnt, zet tandarts en kunsthistoricus Lenneke Vos de tanden van Vermeer’s ‘Meisje met de parel’ in the spotlights. En wat blijkt? Deze zijn bepaald niet parelwit en instagrammable. Wie ze goed bestudeert ziet mogelijk dentaal trauma of cariëslaesies aan haar voortanden.
Orthodontie

Spalkje aangetroffen in gebit van 17e eeuwse vrouw 

Het gebit van de Franse edelvrouw Anne d'Alègre (ca. 1565-1619) werd op zijn plek gehouden met een dun gouden draadje dat enigszins doet denken aan de spalkjes die we daar tegenwoordig voor gebruiken. Volgens de archeologen die haar schedel onderzochten, was dit een voor die tijd zeer innovatieve techniek, maar ook een pijnlijke. De studie werd gepubliceerd in het Journal of Archaeological Science.
Orthodontie

MKA-chirurgen en orthodontisten zijn honkvast

Waar veel beroepen te maken hebben met vroegtijdige uitstroom uit het vak, is dit bij MKA-chirurgen en orthodontisten niet het geval. Vijftien jaar na de opleiding is nog zo’n 90% van de MKA-chirurgen en orthodontisten werkzaam in hun sector. Dit blijkt uit onderzoek dat het Nivel uitvoerde in opdracht van het Capaciteitsorgaan. 
Orthodontie

Beurswaarde aanbieders van clear aligners verschrompelt 

De twee grootste aanbieders van clear aligners, SmileDirectClub (SDC) en Align Technology laten wederom teleurstellende resultaten zien. Beide bedrijven hebben flink last van de economische tegenwind, waardoor de vraag naar aligners afneemt. Dit vertaalt zich in de beurskoersen van de bedrijven, die beiden aan de NASDAQ zijn genoteerd. De waarde van Align Technology daalde dit jaar met maar liefst 73% terwijl SDC in november een dieptepunt bereikte op 0,54 dollarcent.

Wat verdient de tandarts in Qatar? 

Het omstreden WK is inmiddels in volle gang. En de verhalen over deelnemende rijke olielanden doen de ronde. Een Rolls Royce Phantom voor alles spelers van het Saudische elftal. Qatar dat supporters inhuurt om een lekker WK-sfeertje te creëren. Maar profiteert de tandarts ook van al dat oliegeld? Wat verdient een tandarts eigenlijk in Qatar?
Orthodontie

Prima voor de practicus

Orthodontische behandeling met aligners is heel populair. Naast Invisalign zijn er onder andere aligners van Airsmile (Excent) Trioclear (Elysee), Orthoclear, Kline en Plus Dental (bekend van TV). Hoe bevalt het om te werken met aligners? Theo Breedveld vertelt.

Over orthodontie

Verbetering occlusie en esthetiek

De orthodontist is de tandarts-specialist voor scheve tanden en kiezen. Hij begeleidt de groei en ontwikkeling van de kaak en tanden (gebitsregulatie). Veel kinderen zijn onder behandeling bij een orthodontist om gebitsproblemen al in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Veel kinderen lopen tegenwoordig met een (uitneembare) onzichtbare beugel (invisalign) of een vaste beugel met zichtbare slotjes. Maar er kloppen ook steeds meer volwassenen aan voor een behandelplan ter verbetering van de occlusie en esthetiek. Veel mensen willen een perfect gebit, een stralende lach: digital smile design.

Video