Orthodontie

TP Kennistoets 2024-4 Voortandvervanging en orthodontie

Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.
Orthodontie

De kracht van orthodontie in voortandvervanging | TP Kennistoets

Voortandvervanging in de hedendaagse tandheelkunde omvat méér dan het vervaardigen van esthetische en functionele restauraties. De focus verschuift naar een holistische benadering, bekend als ‘facially oriented treatment planning'. Naast implantologie en restauratieve tandheelkunde, spelen orthodontie en orthognatische chirurgie een belangrijke rol in het harmoniseren van de occlusie, articulatie en de anterieur-posterieure positionering van het bovenfront.
Orthodontie

Internationaal orthodontiecongres strijkt neer in Amsterdam

Het congres van de Europese vereniging van linguale orthodontie (ESLO) vindt dit jaar plaats in Amsterdam. Het congres duurt van 27 tot 30 juni en heeft als thema ‘Contemporary lingual orthodontics in daily practice: Pushing the borders with lingual’.

Webinar kostprijsonderzoek mondzorg: vragen en antwoorden

Op dinsdag 9 april hield de NZa een webinar over het hoe en waarom van kostprijsonderzoek in de tandheelkundige en orthodontische zorg. Tijdens het webinar konden vragen gesteld worden. De vragen en antwoorden zijn nu terug te lezen op de website van de NZa. 
Orthodontie

Kaaklijn veranderen door oefeningen? 

Er raast weer een nieuwe trend op TikTok en YouTube: mewing. Op talloze filmpjes wordt uitgelegd hoe je met alleen oefeningen je kaaklijn zou kunnen veranderen.

Alles begint met een goede afdruk

Voor zowel tandarts als tandtechnicus begint ‘alles’ met een goede en degelijke basis voor een prothetische voorziening: de afdruk. In dit artikel neemt tandtechnicus Martijn Kalsbeek de afdrukprocedures door en legt hij uit welke keuzes tandartsen het beste kunnen maken.

NZa gaat kosten mondzorg onderzoeken 

Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, is het belangrijk dat gereguleerde tarieven periodiek worden herijkt. Daarom start de NZa een nieuw kostenonderzoek binnen de tandheelkundige en orthodontische zorg. De vorige tariefherijking in de mondzorg is per 2015 doorgevoerd.

SmileDirectClub failliet 

Het lachen zal de klanten vergaan nu SmileDirectClub faillissement heeft aangevraagd. De Amerikaanse leverancier leverde sinds de oprichting in 2014 aligners aan meer dan twee miljoen klanten. 
Algemene tandheelkunde

Bruxisme heeft ook voordelen

Op "De Universiteit van Nederland” legt tandarts dr. Ghizlane Aarab (ACTA) uit dat tandenknarsen niet per definitie slecht voor je is. Bruxisme kan uiteraard onder meer leiden tot slijtage en barsten in het gebit, maar het maakt ook dat mensen minder last (kunnen) hebben van obstructief slaapapneu.
Algemene tandheelkunde

Japans onderzoek naar derde generatie tanden schiet op

Een Japans onderzoeksteam boekt vooruitgang bij de ontwikkeling van een baanbrekende gentherapie die derde generatie tanden kan laten groeien. Nadat uitgebreid is geëxperimenteerd op muizen beginnen in juli 2024 de eerste klinische proeven met mensen.

Over orthodontie

Verbetering occlusie en esthetiek

De orthodontist is de tandarts-specialist voor scheve tanden en kiezen. Hij begeleidt de groei en ontwikkeling van de kaak en tanden (gebitsregulatie). Veel kinderen zijn onder behandeling bij een orthodontist om gebitsproblemen al in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Veel kinderen lopen tegenwoordig met een (uitneembare) onzichtbare beugel (invisalign) of een vaste beugel met zichtbare slotjes. Maar er kloppen ook steeds meer volwassenen aan voor een behandelplan ter verbetering van de occlusie en esthetiek. Veel mensen willen een perfect gebit, een stralende lach: digital smile design.

Video