Orthodontie

Orthodontie

Kaaklijn veranderen door oefeningen? 

Er raast weer een nieuwe trend op TikTok en YouTube: mewing. Op talloze filmpjes wordt uitgelegd hoe je met alleen oefeningen je kaaklijn zou kunnen veranderen.

Alles begint met een goede afdruk

Voor zowel tandarts als tandtechnicus begint ‘alles’ met een goede en degelijke basis voor een prothetische voorziening: de afdruk. In dit artikel neemt tandtechnicus Martijn Kalsbeek de afdrukprocedures door en legt hij uit welke keuzes tandartsen het beste kunnen maken.

NZa gaat kosten mondzorg onderzoeken 

Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, is het belangrijk dat gereguleerde tarieven periodiek worden herijkt. Daarom start de NZa een nieuw kostenonderzoek binnen de tandheelkundige en orthodontische zorg. De vorige tariefherijking in de mondzorg is per 2015 doorgevoerd.

SmileDirectClub failliet 

Het lachen zal de klanten vergaan nu SmileDirectClub faillissement heeft aangevraagd. De Amerikaanse leverancier leverde sinds de oprichting in 2014 aligners aan meer dan twee miljoen klanten. 
Algemene tandheelkunde

Bruxisme heeft ook voordelen

Op "De Universiteit van Nederland” legt tandarts dr. Ghizlane Aarab (ACTA) uit dat tandenknarsen niet per definitie slecht voor je is. Bruxisme kan uiteraard onder meer leiden tot slijtage en barsten in het gebit, maar het maakt ook dat mensen minder last (kunnen) hebben van obstructief slaapapneu.
Algemene tandheelkunde

Japans onderzoek naar derde generatie tanden schiet op

Een Japans onderzoeksteam boekt vooruitgang bij de ontwikkeling van een baanbrekende gentherapie die derde generatie tanden kan laten groeien. Nadat uitgebreid is geëxperimenteerd op muizen beginnen in juli 2024 de eerste klinische proeven met mensen.

Aligners van slim materiaal 

Duitse onderzoekers hebben een nieuw innovatief materiaal ontwikkeld voor aligners. Ze gebruikten vormgeheugen polymeren. Deze kunststoffen kunnen door een externe prikkel van een (tijdelijke) gedeformeerde toestand terugkeren naar hun oorspronkelijke (permanente) vorm. Dit maakt volgens de onderzoekers nieuwe behandelingen mogelijk.
Orthodontie

Amerikaanse MRA-bedenker aangeklaagd 

Een permanent aangebracht MRA zorgt momenteel voor opschudding in de VS. Meer dan vijfendertig patiënten hebben een aanklacht ingediend tegen de bedenker en de producent van de MRA. De patiënten hebben ernstige schade opgelopen door het hulpmiddel. De rechtszaak is inmiddels begonnen. 

Meisje met de parel heeft geen parelwitte tanden…

In de nieuwe TandartsPrakijk die deze week verschijnt, zet tandarts en kunsthistoricus Lenneke Vos de tanden van Vermeer’s ‘Meisje met de parel’ in the spotlights. En wat blijkt? Deze zijn bepaald niet parelwit en instagrammable. Wie ze goed bestudeert ziet mogelijk dentaal trauma of cariëslaesies aan haar voortanden.
Orthodontie

Spalkje aangetroffen in gebit van 17e eeuwse vrouw 

Het gebit van de Franse edelvrouw Anne d'Alègre (ca. 1565-1619) werd op zijn plek gehouden met een dun gouden draadje dat enigszins doet denken aan de spalkjes die we daar tegenwoordig voor gebruiken. Volgens de archeologen die haar schedel onderzochten, was dit een voor die tijd zeer innovatieve techniek, maar ook een pijnlijke. De studie werd gepubliceerd in het Journal of Archaeological Science.

Over orthodontie

Verbetering occlusie en esthetiek

De orthodontist is de tandarts-specialist voor scheve tanden en kiezen. Hij begeleidt de groei en ontwikkeling van de kaak en tanden (gebitsregulatie). Veel kinderen zijn onder behandeling bij een orthodontist om gebitsproblemen al in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Veel kinderen lopen tegenwoordig met een (uitneembare) onzichtbare beugel (invisalign) of een vaste beugel met zichtbare slotjes. Maar er kloppen ook steeds meer volwassenen aan voor een behandelplan ter verbetering van de occlusie en esthetiek. Veel mensen willen een perfect gebit, een stralende lach: digital smile design.

Video