Orthodontie

Smileie EU mag in Nederland niet langer aligners verkopen

Smileie, een van de online-aanbieders van aligners, moet per direct stoppen met het aanbieden van deze producten. Dit heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt. IGJ heeft de online verkoper een bevel opgelegd op basis van de Wet op de medische hulpmiddelen.

NAVO-top veroorzaakte veel hinder voor Haagse mondzorgpraktijken

De afgelopen NAVO-top in Den Haag had merkbare gevolgen voor mondzorgpraktijken in de stad. Door de omvangrijke veiligheidsmaatregelen en wegafsluitingen stond de bereikbaarheid onder druk. Liesbeth Boswijk, eigenaar van de mondhygiënistenpraktijk Statenkwartier besloot de heisa te ontvluchten en zit tijdelijk in Spanje.

Zzp’ers zorgen tot 1,5 miljard aan meerwaarde voor Nederland

Zzp’ers in de zorg leveren jaarlijks tot 1,5 miljard aan meerwaarde voor Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De maatschappelijke meerwaarde bestaat onder andere uit extra productie, lagere productiviteitskosten door minder ziekteverzuim en gezondheidswinsten. Een belangrijk deel van de meerwaarde wordt geleverd in de sector "Overige zorg en welzijn", waaronder ook tandartsen vallen.

Laag inkomen staat tandartsbezoek in de weg

Een op de drie volwassenen met een laag inkomen stelt een tandartsbezoek uit of vermijdt het zelfs volledig vanwege de kosten. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

NZa maakt nieuwe mondzorgtarieven uiterlijk 1 juli bekend

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt momenteel de laatste hand aan het kostprijsonderzoek voor tandheelkundige zorg en orthodontie. De organisatie verwacht de nieuwe tarieven uiterlijk 1 juli op haar website te kunnen publiceren.

Machteloos over machtigingen

De administratieve last neemt toe, en de frustratie ook. Nu een aantal zorgverzekeraars de eisen voor het aanvragen van machtigingen heeft opgeschroefd, zijn er grote zorgen over de tijdsdruk en de negatieve gevolgen van afwijzingen.
Algemene tandheelkunde

Een wetenschappelijke blik op mondmaskers

Charifa Zemouri bespreekt de bestaande evidentie rond mondneusmaskers, analyseert de interpretaties en belicht de discrepanties die leidden tot uiteenlopende aanbevelingen in Nederlandse richtlijnen. Ook benadrukt zij het belang van een brede en gelaagde aanpak van infectiepreventie.

1 op de 4 Belgen kan zich geen tandarts veroorloven

Volgens het Belgische ziekenfonds Solidaris heeft 41% van de Franstalige Belgen afgelopen jaar minstens een keer om financiële redenen moeten afzien van gezondheidszorg. De tandarts werd het vaakst overgeslagen.

Sociale media spelen grote rol bij keuze esthetische behandelingen

Spaans onderzoek, gepubliceerd in Nature, laat zien dat sociale media een steeds grotere rol spelen bij de keuze voor esthetische tandheelkundige behandelingen. Uit het onderzoek blijkt dat eenderde van de onderzochte jongvolwassenen zich via sociale media informeerde over een mogelijke behandeling.

Simpel trucje voor betere röntgenfoto’s?

Onjuiste plaatsing van de tong is de belangrijkste oorzaak van slechte kwaliteit tandheelkundige röntgenfoto's. Onderzoekers hebben een methode bedacht die patiënten helpt om de tong op de juiste plaats te houden: een celluloid matrixstrip of een stukje gedroogd fruit (fruit leather) met de tong tegen het gehemelte aandrukken.

Over orthodontie

Verbetering occlusie en esthetiek

De orthodontist is de tandarts-specialist voor scheve tanden en kiezen. Hij begeleidt de groei en ontwikkeling van de kaak en tanden (gebitsregulatie). Veel kinderen zijn onder behandeling bij een orthodontist om gebitsproblemen al in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Veel kinderen lopen tegenwoordig met een (uitneembare) onzichtbare beugel (invisalign) of een vaste beugel met zichtbare slotjes. Maar er kloppen ook steeds meer volwassenen aan voor een behandelplan ter verbetering van de occlusie en esthetiek. Veel mensen willen een perfect gebit, een stralende lach: digital smile design.

Video