Een whitepaper geheel gewijd aan een relatief nieuwe vorm van behandeling van gebitsslijtage, de zogenaamde Forma Injectie Techniek. Hierbij worden met behulp van een digitale opwastechniek transparante siliconenmallen vervaardigd om tot een snelle doelmatige en redelijk eenvoudige manier tot een herstel van anatomie te komen.
Onderzoekers uit Berlijn, Wenen en Moskou zijn er in geslaagd om lithiumdisilicaat facings te produceren met een 3D-printer. Een 60-jarige patiënt met ernstig versleten tanden, kreeg in totaal zes van deze facings aangemeten.
Het regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Zwolle berispte onlangs een tandarts wegens onzorgvuldige voorbereiding en uitvoering van een behandeling. Het ging om een beetverhoging door het aanbrengen van zeven meervlaksvullingen.
Het verhaal begint met een subacute, ontstoken hartklep waarmee de klager opgenomen werd op de spoedeisende hulp. Onderzoek wees uit dat de oorzaak van de endocarditis een dentogeen focus was in element 17. De beklaagde tandarts, op dat moment arts in opleiding tot specialist MKA, heeft het element (met gouden kroon) operatief verwijderd. Volgens de patiënt […]
Een geslaagde prothetische voorziening op een implantaat begint bij een goede plaatsing van dat implantaat. Een goed geplaatst implantaat krijg je alleen door een goede backward planning. Met de huidige software, intra-orale scanners en een CT-scan is dit relatief eenvoudig, legt Martijn Egges uit in een uitgebreide casus in TandartPraktijk nr. 5.
Lees hier de casus.
Mensen die voor een cosmetische tandheelkundige of restauratieve behandeling over de grens kijken. Het is een bekend en bovendien sterk groeiend fenomeen. De wereldwijde markt voor dit tandheelkundig toerisme wordt het komende decennium door het Amerikaanse marktonderzoeksbureau FMI ingeschat op 24,3 miljard dollar.
Op vrijdag 24 juni spreken de Nijmeegse hoogleraren Gert Meijer en Nico Creugers hun afscheidsredes uit. In dezelfde academische zitting zal Bas Loomans zijn inaugurele rede houden. Loomans is aangesteld aan de faculteit Medische Wetenschappen met de leeropdracht ‘Orale functieleer en restauratieve tandheelkunde’. De titel van zijn rede is: ‘Wat is zinvolle Restauratieve Tandheelkunde?’
Joost Roeters werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw opgeleid als ‘old school’ tandarts. Het accent binnen de restauratieve tandheelkunde lag toen nog op het werken met amalgaam en indirecte restauraties zoals gouden in- en onlays en kronen. In een serie artikelen voor TandartsPraktijk duikt Roeters in de ontwikkelingen van de adhesieve tandheelkunde van de afgelopen veertig jaar, de toepassingen en de toekomst van deze game-changer.
'Ik werk al dertig jaar met dezelfde composieten en adhesieven. Veel vernieuwingen op dit gebied zijn marketingverhalen en voegen weinig toe.' Dat zegt emiritus hoogleraar Joost Roeters in een interview met Sander Loos, hoofdredacteur van TandartsPraktijk.
Wanneer een ontbrekend element vervangen wordt, gaat de voorkeur vaak uit naar een vaste voorziening. Tegenwoordig willen we steeds meer non-invasieve en weefselbesparende alternatieven zoeken en toepassen voor zowel conventionele als implantaatgedragen vaste voorzieningen. Fiber-Reinforced Composite Fixed dental prostheses is een voorbeeld van zo’n alternatief.