Restauratieve tandheelkunde

Succesvolle partiële restauraties

Het proefschrift van Jelte Hofsteenge heeft als doel om de wegen naar succesvolle lange termijn adhesief geplaatste partiële restauraties te verkennen. En om enkele overwegingen te bieden voor de noodzaak van het overkappen of vervangen van knobbels, evenals het identificeren van de ideale materialen en preparatie-ontwerpen die zouden kunnen worden toegepast.

Out of the box met een twist

Een trauma in het bovenfront bij jonge mensen blijft een uitdaging. Zeker wanneer een element in eerste instantie als verloren kan worden beschouwd en je op zoek bent naar een duurzaam en esthetisch herstel. Deze uitdagende klinische scenario's, waarbij je liever nog niet implanteert, vragen om een innovatieve oplossing.

Diep afgebroken kansloos of hoopvol? | TP Kennistoets

Diep afgebroken gebitselementen met weinig houvast en minimale ferrule zorgen voor aanzienlijke uitdagingen in de restauratieve tandheelkunde. Dit artikel beschrijft de behandeling van het restaureren van gebitselementen zonder ferrule, vrij van stift en kroon, geïntegreerd met biomimetische concepten en aan de hand van representatieve casuïstiek.
Implantologie

Nieuwe methode verlaagt kans op peri-implantitis

Onderzoekers van de Universiteit van Californië (UCLA) hebben een nieuwe methode ontwikkeld waarmee de kans op peri-implantitis drastisch vermindert. Ze behandelden titaniumimplantaten met VUV-lichttechnologie. 

Straattandarts Didi Landman: mondzorg in basispakket

De Rotterdamse straattandarts Didi Landman verleent elke donderdag gratis mondzorg aan daklozen en minima. In een uitgebreid interview in De Volkskrant pleit ze ervoor om mondzorg in het basispakket op te nemen.
Algemene tandheelkunde

Bruxisme heeft ook voordelen

Op "De Universiteit van Nederland” legt tandarts dr. Ghizlane Aarab (ACTA) uit dat tandenknarsen niet per definitie slecht voor je is. Bruxisme kan uiteraard onder meer leiden tot slijtage en barsten in het gebit, maar het maakt ook dat mensen minder last (kunnen) hebben van obstructief slaapapneu.
Algemene tandheelkunde

Japans onderzoek naar derde generatie tanden schiet op

Een Japans onderzoeksteam boekt vooruitgang bij de ontwikkeling van een baanbrekende gentherapie die derde generatie tanden kan laten groeien. Nadat uitgebreid is geëxperimenteerd op muizen beginnen in juli 2024 de eerste klinische proeven met mensen.

TP Kennistoets 2023-5 De Dahl-methode

Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.

Casus Gebitsslijtage | Dahl-methode + TP Kennistoets

De Dahl-methode is een vaak gebruikte methode om op een minimaal invasieve manier de lokale slijtage te verhelpen. Vaak worden alleen casussen getoond waarbij alles naar wens is verlopen. Het doel van dit artikel is enkele casussen kritisch te bekijken omdat de procedure niet zo is gelopen zoals gedacht.

Casus Non-retentieve restauraties deel 3 | Thermisch gemodificeerd cementeren

De verschuiving van retentieve restauraties naar non-retentieve restauraties, gecementeerd met gevorderde adhesieve tandheelkunde, zorgt voor veel veranderingen. Met name op het gebied van de restauratieve tandheelkunde. Verschillende onderzoeken en klinische ervaring tonen aan dat we veel complicaties kunnen voorkomen. Dit is deel drie van een trilogie over non-retentieve adhesief gecementeerde restauraties.

Over restauratieve tandheelkunde

Vorm, functie en esthetiek

Restauratieve tandheelkunde houdt in het herstellen van verloren gegane weefsel aan gebitselementen, met bijvoorbeeld directe restauraties, zoals het maken van composietvullingen, of indirecte restauraties, zoals het maken van porseleinen facings of kronen. Daarnaast kunnen gebitselementen in zijn geheel verloren zijn. Deze kunnen vervangen worden door indirecte restauraties, zoals een brug of een kroon op een implantaat. Als er meerdere tanden en kiezen verloren zijn, kan er ook een uitneembare voorziening gemaakt worden, zoals een plaatje of een frame. Wanneer alle tanden en kiezen verloren zijn, wordt een kunstgebit vervaardigd. In principe zijn dit tandheelkundige werkzaamheden die iedere tandarts zelf uitvoert. Met behulp van restauratieve (reconstructieve) tandheelkunde kan de vorm, functie en esthetiek van het gebit weer worden hersteld. Vaak is er een dilemma: behoud of extractie. In TP-casuïstiek worden fraaie behandelresultaten getoond, van eenvoudig tot heel gecompliceerd.

Video