Restauratieve tandheelkunde

Kronen maken met AI

CAD/CAM-technologie heeft de productie van tandprothesen aanzienlijk verbeterd, maar kent nog steeds nadelen als het gaat om het ontwerpen en maken van kronen. Onderzoekers van de Universiteit van Hong Kong hebben met behulp van AI een algoritme ontwikkeld waarmee met zeer grote precisie natuurgetrouwe kronen kunnen worden gemaakt. 
Parodontologie

Parodontoloog Dick Barendregt over autotransplantatie

In het blad Dental Traumatology verscheen recent een artikel over autotransplantatie van de hand van onder andere Dick Barendregt. Zijn onderzoeksgroep volgde ruim 1600 premolaren na autotransplantatie. Het succespercentage van deze behandeling ligt hoog. Klik hier voor de nieuwste podcast De Tand van Zaken en luister naar het gesprek van TP-hoofdredacteur Sander Loos met Dick Barendregt.
Traumatologie

Een kind zonder mond

In de nieuwste TandartsPraktijk Podcast praat hoofdredacteur Sander Loos met Suzan van Rijswijk en plastisch chirurg Dr. Paul van Zuylen. Onderwerp van gesprek is de Nigeriaanse Ajaji, die in 2015 door Van Rijswijk en haar man op bijna tweejarige leeftijd werd geadopteerd. Ajaji is in zijn jonge leven ernstig mishandeld; hij kreeg bleekwater in zijn mond gegoten waardoor een groot deel van het mondslijmvlies en de lippen verbrand waren.

Meisje met de parel heeft geen parelwitte tanden…

In de nieuwe TandartsPrakijk die deze week verschijnt, zet tandarts en kunsthistoricus Lenneke Vos de tanden van Vermeer’s ‘Meisje met de parel’ in the spotlights. En wat blijkt? Deze zijn bepaald niet parelwit en instagrammable. Wie ze goed bestudeert ziet mogelijk dentaal trauma of cariëslaesies aan haar voortanden.

TP Kennistoets 2023-3 Herstel gebitsslijtage na orthodontische alignerbehandeling

Deze maand worden 10 vragen gesteld over het artikel: Herstel gebitsslijtage na orthodontische alignerbehandeling– Fleur van Erp (TP3/2023 – April 2023)   Naar de TP Kennistoets   Toegang tot de TP Kennistoets Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af (toegang tot één TP Kennistoets) of neem een abonnement om alle TP Kennistoetsen te maken en alle […]

Style Italiano…

Italianen staan bekend om hun stijl en vormgeving. Dat geldt ook voor Style Italiano, een online community voor mondzorgprofessionals, actief in esthetische en restauratieve tandheelkunde. Leden van de community plaatsen op de site zeer goed beschreven en gefotografeerde cases (Engelstalig). 

Herstel gebitsslijtage na orthodontische alignerbehandeling + TP Kennistoets

‘Mijn voortand schemert door’ is een steeds vaker voorkomende hulpvraag die aanzet tot het beoordelen van gebitsslijtage. In sommige gevallen voldoet vervolgens counseling en monitoring, het herstellen van front/cuspidaatgeleiding of het dragen van een opbeetplaat. In deze casus is overgegaan op een volledige slijtagebehandeling na een orthodontische voorbehandeling met aligners.

Van diagnose tot preparatie

De verschuiving van retentieve restauraties naar non-retentieve restauraties, gecementeerd met gevorderde adhesieve tandheelkunde, zorgt voor veel veranderingen. Met name op het gebied van de restauratieve tandheelkunde. Verschillende onderzoeken en klinische ervaring tonen aan dat we veel complicaties kunnen voorkomen. Dit is deel 1 van een trilogie over non-retentieve adhesief gecementeerde restauraties.
Algemene tandheelkunde

Belgische vrouw ontslagen wegens slecht gebit

Een 35-jarige vrouw in Vlaanderen krijgt een schadevergoeding omdat haar ze werd ontslagen vanwege een slecht gebit. De vrouw droeg tijdens haar sollicitatie bij een verzekeringskantoor een mondkapje. Ze werd aangenomen, maar toen ze zonder mondkapje op haar eerste werkdag verscheen, werd ze direct weer ontslagen.
Orthodontie

Spalkje aangetroffen in gebit van 17e eeuwse vrouw 

Het gebit van de Franse edelvrouw Anne d'Alègre (ca. 1565-1619) werd op zijn plek gehouden met een dun gouden draadje dat enigszins doet denken aan de spalkjes die we daar tegenwoordig voor gebruiken. Volgens de archeologen die haar schedel onderzochten, was dit een voor die tijd zeer innovatieve techniek, maar ook een pijnlijke. De studie werd gepubliceerd in het Journal of Archaeological Science.

Over restauratieve tandheelkunde

Vorm, functie en esthetiek

Restauratieve tandheelkunde houdt in het herstellen van verloren gegane weefsel aan gebitselementen, met bijvoorbeeld directe restauraties, zoals het maken van composietvullingen, of indirecte restauraties, zoals het maken van porseleinen facings of kronen. Daarnaast kunnen gebitselementen in zijn geheel verloren zijn. Deze kunnen vervangen worden door indirecte restauraties, zoals een brug of een kroon op een implantaat. Als er meerdere tanden en kiezen verloren zijn, kan er ook een uitneembare voorziening gemaakt worden, zoals een plaatje of een frame. Wanneer alle tanden en kiezen verloren zijn, wordt een kunstgebit vervaardigd. In principe zijn dit tandheelkundige werkzaamheden die iedere tandarts zelf uitvoert. Met behulp van restauratieve (reconstructieve) tandheelkunde kan de vorm, functie en esthetiek van het gebit weer worden hersteld. Vaak is er een dilemma: behoud of extractie. In TP-casuïstiek worden fraaie behandelresultaten getoond, van eenvoudig tot heel gecompliceerd.

Video