Endodontologie

Endodontologie

‘Dingen met mijn handen doen vond ik als kind al leuk’

In het nieuwste TP magazine komt Patrick uitgebreid aan het woord. Benieuwd naar zijn visie en drive? Lees dan hier het hele artikel in TP magazine. Nog geen abonnee? Klik dan hier en probeer twee maanden gratis!      
Endodontologie

Diagnose en endodontische behandeling bij element 26

Deze casus belicht een uitdagende situatie van een mogelijke pulpapoliep bij element 26. De patiënt, die gedurende veertien jaar geen tandheelkundige zorg heeft gezocht, rapporteert geen specifieke pijnklachten gerelateerd aan deze kies. Na een recent tandartsbezoek constateert de tandarts een uitstulping van zacht weefsel bij element 26. Hij heeft de patiënt verwezen.

TP Kennistoets 2023-7 Barsten en fracturen in kroon en wortel

Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.
Endodontologie

Casus Barsten en fracturen | De lokaliseerbaarheid, diagnose en behandeling van barsten en fracturen in kroon en wortel

In het afgelopen septembernummer van TP werd een aantal klinische verschijnselen en onderzoeksaspecten besproken, waarbij de lokaliseerbaarheid van dentogene pijn een rol speelt. In dit vorige artikel kwamen met name het verschil tussen pijnlijke (ir)reversibele pulpitis en pijnlijke parodontitis apicalis aan de orde. Ook barsten en wortelfracturen van gebitselementen geven vaak klachten, waarbij de oorzaak en locatie van de pijn moeilijk te achterhalen is. In onderstaand artikel worden de verschijnselen en onderzoeksaspecten van barsten en fracturen in de kroon en verticale wortelfracturen tegen het licht gehouden. Tot slot worden de verschillende behandelingsmogelijkheden op een rijtje gezet.

Als een endo faalt

Bij endodontie gaat niet alles altijd goed. Hoewel H.J. van Mill al jaren uitsluitend endodontische behandelingen doet, gaat ook in zijn handen weleens iets fout. In dit artikel passeren enkele gevallen de revue, waarbij Van Mill probeert aan te geven waaraan het falen van de endo te wijten is.

Casus Endodontologie deel 2 | CBCT-technologie in de moderne endodontologie

2D radiografie wordt nu meer dan een eeuw gebruikt in de tandheelkunde. Maar er zijn nog steeds beperkingen met betrekking tot beoordelen, diagnostisering en het behandelen van endodontische problemen. In de afgelopen tien jaar is in de tandheelkunde de 3D-technologie geïntroduceerd. Deze nieuwe technologie heeft geholpen in het verbeteren van de diagnostiek en de behandeling van endodontische problemen.
Endodontologie

Casus Endodontologie deel 1 | CBCT-technologie in de moderne endodontologie

2D radiografie wordt nu meer dan een eeuw gebruikt in de tandheelkunde. Maar er zijn nog steeds beperkingen met betrekking tot beoordelen, diagnostisering en het behandelen van endodontische problemen. In de afgelopen tien jaar is in de tandheelkunde de 3D-technologie geïntroduceerd. Deze nieuwe technologie heeft geholpen in het verbeteren van de diagnostiek en de behandeling van endodontische problemen.

Casus Endodontie deel 2 | Klinische toepassingen van hydraulische calciumsilicaat materialen

Hydraulische cementen behoren tot een groep materialen die water opnemen als ze ermee in contact komen en een reactie aangaan met vloeistoffen in de omgeving. Deze materialen zijn chemisch stabiel, niet-corrosief, hebben een goede interactie met organisch weefsel en worden vrijwel uitsluitend toegepast in de endodontie.
Endodontologie

Casus Endodontie deel 1 | Klinische toepassingen van hydraulische calciumsilicaat materialen + TP Kennistoets

Hydraulische cementen behoren tot een groep materialen die water opnemen als ze ermee in contact komen en een reactie aangaan met vloeistoffen in de omgeving. Deze materialen zijn chemisch stabiel, niet-corrosief, hebben een goede interactie met organisch weefsel en worden met name toegepast in de endodontie.
Endodontologie

Kansspel of vaardigheid?

In de loop van mijn tandheelkundige carrière heb ik heel wat inzichten, ideeën, concepten, instrumentarium en chemicaliën voorbij zien komen. Vol vurig enthousiasme heb ik me op sommige endodontologische behandelmethoden gestort, om enige tijd later tot de conclusie te komen dat de eindresultaten niet tot de beloofde succespercentages hadden geleid. Maar oefening baart kunst en ervaring verrijkt. Die ervaring wil ik nu graag delen.

Over endodontologie

Pijnlijke pulpitis of een pijnlijke parodontitis apicalis

Een endodontoloog voert complexe wortelkanaalbehandelingen uit. Ook richt de endodontoloog zich op het uitvoeren van een tweede wortelkanaalbehandeling van een tand of kies die na een eerdere behandeling niet geheel genezen is. Het is een tandarts met aanvullende kennis van endodontologie. Het merendeel van de pijnklachten in de praktijk heeft een endodontische oorzaak. Het is van belang te weten of er sprake is van een pijnlijke pulpitis of een pijnlijke parodontitis apicalis. Aan de hand van casuïstiek, video’s en bij- en nascholing wordt dit thema belicht.

Video