Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

The devil is in the detail

Drs. Jip Kreijns
Tandheelkunde is een vak van millimeterwerk. Onder een restauratie die één millimeter overhangt, koloniseren zich voldoende streptococcen mutans om secundaire cariës te veroorzaken. Een implantaat dat maar één millimeter de canalis is binnengedrongen, beschadigt toch de nervus. En zo kunnen we nog wel even doormillimeteren.
Premium

Op de tandheelkunde is het Engelse gezegde ‘The devil is in the detail’ van toepassing. Dat geldt evenzeer voor de verzekeringswetenschap als voor het recht. Zo is ‘vervolg’ niet hetzelfde als ‘gevolg’. Heeft een tandarts bijvoorbeeld een matige kroon geplaatst die door diens opvolger wordt vervangen, dan vindt de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar van de eerste tandarts dat die vervanging een vervolgbehandeling is en geen gevolgbehandeling. Zou die verzekeraar namelijk vaststellen dat het een gevolgbehandeling is, dan moet die verzekeraar de gevolgkosten daarvoor vergoeden aan de patiënt. De verzekeraar noemt het liever een vervolgbehandeling. Die kwalificatie krijgen ook andere behandelingen die verband houden met verbeteren of herstellen van zaken die door de verzekerde, in casu de eerste tandarts, zijn geleverd. Want de kosten voor dergelijke vervolgbehandelingen hoeft de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar niet te vergoeden. Evenmin dekt deze verzekeraar de schade en kosten die verband houden met het geheel of gedeeltelijk opnieuw verrichten van werkzaamheden die door of onder verantwoordelijkheid van de tandarts-verzekeringnemer zijn verricht. Ook dit zijn geen gevolgbehandelingen.

Twee matige kronen

Een 45-jarige patiënt verwijt zijn voormalig tandarts dat bij diens opvolger twee recente kronen moeten worden vervangen en dat achterstallig onderhoud van patiënts dentitie teniet moet worden gedaan. De twee kronen blijken niet zeer recent te zijn geplaatst: de patiënt functioneert er ongeveer zes jaar mee. Beide kronen, de ene op de 17 en de andere op de 27, voldoen echter

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.