Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Is positiviteit het geheime ingrediënt?

Bohn Stafleu van Loghum
Ouders van jonge kinderen spelen een essentiële rol in het verankeren van gezond en minder gezond gedrag, waarbij ‘probleemgedrag’ van een kind de eventuele uitdaging thuis groter kan maken. Ook de praktijk leert dat je de ouders nodig hebt bij het aanleren van gunstige mondhygiëne- en voedingsgewoontes. Toch was hier in de tandheelkunde weinig onderzoek naar gedaan. Maddelon de Jong-Lenters heeft een kinderverwijspraktijk in Noordwijk. Daarnaast onderzocht zij onder de vlag van TNO, en later ook ACTA, de rol van ouders in relatie tot cariës en gedragsproblemen.
Premium

1 Wat heeft u precies onderzocht?

Allereerst wil ik graag wat concepten uitleggen die wij hebben gebruikt om de aanpak van ouders in kaart te brengen: opvoeding en opvoedvaardigheden zijn gericht van de ouder naar het kind, waarbij de mate van strengheid en warme benadering de manier van opvoeden definiëren. Daarnaast zijn voorbeelden van opvoedvaardigheden: de mate waarin ouders een kind stimuleren en complimenteren en in hoeverre ze dreigen met straffen. Gezinsfunctioneren is een breder concept, waarbij bijvoorbeeld ook wordt gekeken naar communicatie en organisatie binnen het gezin (afbeelding 1). In de literatuur zijn meerdere ongewenste gevolgen beschreven van negatief en ineffectief opvoeden. Zo is de relatie ervan met mindere schoolprestaties en gedragsproblemen van kinderen al langere tijd bekend. De relatie met cariës was echter niet vaak onderzocht.

In het onderzoek werden drie onderzoeksmethoden gebruikt: groepsinterviews met ouders, video-observaties van de ouder en het kind samen, en vragenlijsten die door ouders werden ingevuld. In eerste instantie werd een kwalitatief onderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in de mening van ouders over uitdagingen tijdens het volhouden van gezond gedrag en daarnaast in hun mening over huidige preventieprogramma’s. De kern van het promotie-onderzoek bestond uit de observatie van ouder-kindinteracties die werden opgenomen op video en daarna beoordeeld ten aanzien van opvoedvaardigheden van de ouder. Als laatste werden vragenlijsten afgenomen bij ouders van kinderen die onder behandeling waren bij de kinderverwijspraktijk, waarbij gekeken werd naar cariës in relatie tot opvoeding en gedragsproblemen van kinderen.

 

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-016-0138-4/MediaObjects/12496_2016_138_Fig2_HTML.jpg
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-016-0138-4/MediaObjects/12496_2016_138_Fig3_HTML.jpg
Afb.
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.