Is positiviteit het geheime ingrediënt?

Ouders van jonge kinderen spelen een essentiële rol in het verankeren van gezond en minder gezond gedrag, waarbij ‘probleemgedrag’ van een kind de eventuele uitdaging thuis groter kan maken. Ook de praktijk leert dat je de ouders nodig hebt bij het aanleren van gunstige mondhygiëne- en voedingsgewoontes. Toch was hier in de tandheelkunde weinig onderzoek naar gedaan. Maddelon de Jong-Lenters heeft een kinderverwijspraktijk in Noordwijk. Daarnaast onderzocht zij onder de vlag van TNO, en later ook ACTA, de rol van ouders in relatie tot cariës en gedragsproblemen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

1 Wat heeft u precies onderzocht?

Allereerst wil ik graag wat concepten uitleggen die wij hebben gebruikt om de aanpak van ouders in kaart te brengen: opvoeding en opvoedvaardigheden zijn gericht van de ouder naar het kind, waarbij de mate van strengheid en warme benadering de manier van opvoeden definiëren. Daarnaast zijn voorbeelden van opvoedvaardigheden: de mate waarin ouders een kind stimuleren en complimenteren en in hoeverre ze dreigen met straffen. Gezinsfunctioneren is een breder concept, waarbij bijvoorbeeld ook wordt gekeken naar communicatie en organisatie binnen het gezin (afbeelding 1). In de literatuur zijn meerdere ongewenste gevolgen beschreven van

0
6

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2016.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.