Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De NZa brengt schade toe aan de patiënt!

Bohn Stafleu van Loghum
Door het totale gebrek aan deskundigheid binnen de NZa kunnen patiënten in Nederland niet langer geholpen worden volgens behandelmethoden die internationaal als Best Practice worden gezien en schaadt zij hierdoor het belang van de patiënt.
Premium

Door de vaste prijs van de materiaalkosten van het implantaat (J33) en alles wat er tijdens de chirurgische fase op geplaatst wordt, is het in Nederland economisch niet meer mogelijk direct een tijdelijk, of beter nog het definitieve abutment te plaatsen. Ondanks dat alle onderzoeken erop wijzen dat deze manier van behandelen niet alleen minder invasief is, maar esthetisch fraaiere resultaten oplevert met een betere stabiliteit op de lange termijn, blijkt de NZA niet open te staan voor deze argumenten. Zelfs het feit dat deze innovaties kostenbesparend werken is blijkbaar geen argument voor deze autoriteit die officieel kostenbeheersing hoog in het vaandel heeft staan. De totale kosten van dergelijke 1-faseprotocollen zijn namelijk fors lager dan die van de 2-fasen delayed protocollen.

Ook wanneer de patiënt kiest voor innovaties als zirkonium implantaten of individueel gefreesde implantaten, zal hij/zij naar het buitenland moeten uitwijken om state of the art behandeld te kunnen worden. De materiaalkosten hiervan wijken dermate sterk af van de vergoeding J33 dat behandeling in Nederland niet langer haalbaar is.

De NZa steunt helaas wel het tegengestelde: het gebruik van goedkope implantaten van onbekende herkomst die geen deel uitmaken van een gecertificeerde workflow, wordt financieel wel beloond. Een buitengewoon perverse prikkel voor de ‘zorgmarkt’.

Het gevolg is dat we in Nederland meer dan 10 jaar in de tijd terug worden geworpen doordat behandelaars worden gedwongen terug te grijpen op het delayed protocol, en onze patiënten daardoor niet meer de state of the art-behandeling kunnen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.