Vertrouwen is goed, controle is beter’

Bovenstaande uitspraak is van Vladimir Iljitsj Lenin, eerste premier van de Sovjet-Unie, toen hij in 1921 de KGB (de Russische ‘geheime dienst’) oprichtte om mensen die niet recht in de leer waren op te sporen en uit te schakelen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Bovenstaande uitspraak is van Vladimir Iljitsj Lenin, eerste premier van de Sovjet-Unie, toen hij in 1921 de KGB (de Russische ‘geheime dienst’) oprichtte om mensen die niet recht in de leer waren op te sporen en uit te schakelen. Zodoende probeerde hij zijn machtspositie zeker te stellen. De communistische ideologie, die het goede in de mens als uitgangspunt nam, ontwikkelde zich tot een totalitair systeem waarin wantrouwen de leidraad werd. Een tot in de haarvaten van de samenleving doorgedrongen controlesysteem moest de homo sovjeticus op het

0
6

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2016.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.