Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zuigflescariës | Het pyjamapapje: nieuw fenomeen!?

Dien Gambon
Als in een kindermond bacteriën en suikers aanwezig zijn en er voldoende tijd is om een cariësproces te ontwikkelen, is het mogelijk dat ook bij hele jonge kinderen een ernstige vorm van tandbederf optreedt. Vanaf negen maanden moet een kind gezien zijn motoriek in staat zijn uit een beker te drinken, maar om praktische redenen wordt vaak flesgebruik gecontinueerd. Daarnaast leren een aantal kinderen buiten de vaste voedingsmomenten uit een fles te drinken. Met name het nachtelijk aanbod van voedingsmiddelen in een fles, zoals melk/pap of zelfs siroop, wordt als grote risicofactor voor het ontstaan van zuigflescariës gezien. Eetproblemen overdag doen ouders besluiten vlak voor het slapen nog een papfles te geven. De commercie wekt de indruk dat langdurig flesgebruik goed is. Ouders worden misleid met dromerige pyjamapapjes die geen kwaad lijken te kunnen voor het slapengaan.
Premium

Zuigflescariës, of nursing bottle syndrome, definieert de WHO als aantastingen in het bovenfront waarbij ten minste twee incisieven aangetast zijn door fermenteerbaar vloeibaar substraat, bijvoorbeeld flesvoeding of borstvoeding. Early Childhood Caries (ECC) wordt ook wel gebruikt omdat deze term een bredere betekenis heeft en niet alleen gerelateerd is aan het nadelig gebruik van een zuigfles. Zowel in de tandartspraktijk als op het consultatiebureau zou hier aandacht voor moeten zijn. Helaas is dit niet het geval. Een aantal ouders komt al met een zorgvraag bij de geringste verkleuring. Andere ouders komen pas als het kind niet meer eet en/of drinkt van de pijn of als er alleen nog maar wortels over zijn. Een andere reden dat ouders komen is dat door trauma door cariës ondermijnde elementen afbreken. Een vaakgehoorde opmerking van ouders: ‘Hij viel en toen is zijn tand afgebroken.’ Aangezien voortanden meestal bij kinderen niet zomaar afbreken, is het verstandig niet alleen het hele gebit goed te inspecteren, maar ook navraag te doen naar eeten drinkgewoonten. Wellicht ten overvloede: cariës kan zich alleen ontwikkelen als er tanden zijn en er een interactie is tussen pathogene bacteriën en fermenteerbare koolhydraten, en de tijd dat deze in de mond van het kind zijn. Bij een aantal kinderen met langdurig flesgebruik of borstvoeding ontstaat namelijk geen cariës. Regelmatig vertellen ouders dat ze al hun kinderen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.