Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe ver ga je voor de patiënt?

Prof. dr. L. Abraham-Inpijn
Een mondhygiënist meldt me het volgende (verkorte weergave): Ik zag bij toeval een mijnheer van 74 die mij – na talloze behandelaren gebeld en niemand bereikt te hebben – in lichte paniek belde omdat hij al weken met een steelpannetje naast zich dagelijks zit te wachten tot het bloeden uit zijn mond ophoudt. Hij kon hier niet langer mee leven, zo zei hij. Ik vertelde hem dat hij direct mocht komen.
Premium

Een mondhygiënist meldt me het volgende (verkorte weergave):

Ik zag bij toeval een mijnheer van 74 die mij – na talloze behandelaren gebeld en niemand bereikt te hebben – in lichte paniek belde omdat hij al weken met een steelpannetje naast zich dagelijks zit te wachten tot het bloeden uit zijn mond ophoudt. Hij kon hier niet langer mee leven, zo zei hij. Ik vertelde hem dat hij direct mocht komen.

Uit de medische anamnese die ik even later van hem afnam, bleek:

 • Ondanks een oude CVA rijdt patiënt zelf auto en komt zelfstandig naar mijn praktijk. Hij loopt zonder steun. Mijnheer woont alleen en heeft geen sociaal netwerk. Geen thuishulp.
 • Hij heeft een hartklepafwijking, hartritmestoornissen, stents en een hoge bloeddruk.
 • Hij gebruikt bloedverdunners.
 • Hij is allergisch voor kattenharen, met astmatische klachten en hoest veel. Mijnheer is de hele dag kortademig.
 • Hij is bekend met hyperventileren.

Mijnheer heeft een enorme overbite en kan de mond moeilijk sluiten. Hij heeft een uitgebreide medicatielijst. (Tabel 1)

In verband met de hartklepafwijking wilde ik eerst toestemming van de cardioloog. Daarom heb ik ‘alleen’ met ragertjes debris verwijderd en een instructie poetsen met zachte borstel gegeven. Dit alles bij een parodontitis. Ondanks alle voorzichtigheid bleef de patiënt bloeden.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2016.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.