Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zirkoonoxide etsbruggen

Eefke Nijssen
De behandelopties voor het vervangen van verloren gegane elementen nemen sterk toe. Nieuwe materialen vragen om daarop toegepaste ontwerpen en adhesieve behandeltechnieken en specifieke kleeftechnieken. Adhesiefbruggen zijn aantrekkelijke alternatieven voor implantaten. Sinds een paar jaar wordt hiervoor tandkleurige keramiek gebruikt: zirkoonoxide. De hechting aan dit materiaal is echter nog niet zo betrouwbaar als aan metaal. Naar aanleiding van een artikel in TP werd in een recent onderzoek de overleving van etsbruggen van zirkoonoxide in een algemene praktijk onderzocht. Met deze masterscriptie won Eefke Nijssen de NVVRT-scriptieprijs.
Premium

Een adhesiefbrug, ook wel etsbrug genoemd of brug die partieel beslepen is, is een weefselsparend alternatief, zeker als slechts één gebitselement vervangen moet worden. Voordelen van deze bruggen die adhesief gecementeerd moeten worden (zirkoonoxide kan alleen conventioneel gecementeerd worden met glasionomeer als het element volledig omslepen is), zijn niet alleen het micro-invasieve aspect waardoor de kans op pulpaschade klein is, maar ook dat een brug vervaardigd kan worden wanneer de pijlers qua asrichting niet parallel ten opzichte van elkaar staan. Door het micro-invasief prepareren in de pijlers wordt ook het parodontium gespaard, omdat de preparatieranden hier ver vandaan liggen.

Een nadeel van de partieel beslepen adhesiefbrug ten opzichte van de volledig omslepen conventionele brug is dat er aanzienlijk minder macromechanische retentie is. Daardoor zijn deze bruggen voor hun succesvol functioneren meer afhankelijk van micromechanische en chemische hechting. De hechting aan tandweefsel is al geruime tijd niet meer een probleem. De hechting van het cement aan het werkstuk is echter nog niet bewezen duurzaam. Verticale kauwkrachten en horizontale krachten moeten opgevangen kunnen worden.

In 1980 achtten vele tandartsen de etsbruggen minder betrouwbaar dan de conventionele bruggen door de hoge percentages van partieel of geheel hechtingsverlies. Dertig jaar later is gebleken dat het succespercentage gericht op hechting van metalen etsbruggen na 10 jaar gemiddeld 95,2%

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.