Zirkoonoxide etsbruggen

De behandelopties voor het vervangen van verloren gegane elementen nemen sterk toe. Nieuwe materialen vragen om daarop toegepaste ontwerpen en adhesieve behandeltechnieken en specifieke kleeftechnieken. Adhesiefbruggen zijn aantrekkelijke alternatieven voor implantaten. Sinds een paar jaar wordt hiervoor tandkleurige keramiek gebruikt: zirkoonoxide. De hechting aan dit materiaal is echter nog niet zo betrouwbaar als aan metaal. Naar aanleiding van een artikel in TP werd in een recent onderzoek de overleving van etsbruggen van zirkoonoxide in een algemene praktijk onderzocht. Met deze masterscriptie won Eefke Nijssen de NVVRT-scriptieprijs.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Een adhesiefbrug, ook wel etsbrug genoemd of brug die partieel beslepen is, is een weefselsparend alternatief, zeker als slechts één gebitselement vervangen moet worden. Voordelen van deze bruggen die adhesief gecementeerd moeten worden (zirkoonoxide kan alleen conventioneel gecementeerd worden met glasionomeer als het element volledig omslepen is), zijn niet alleen het micro-invasieve aspect waardoor de kans op pulpaschade klein is, maar ook dat een brug vervaardigd kan worden wanneer

0
9

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2016.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.