Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Gewoon Gaafmethode

Leonie Meerman
‘Voorkomen is beter dan genezen’ en ‘de jeugd heeft de toekomst’. Mooie leuzen die ook zeker gelden in de tandheelkunde. Als men beide leuzen combineert komt men al gauw uit bij de Gewoon Gaaf-methode. Centrum Mondzorg Rolde is in maart 2016 begonnen met het in de praktijk brengen van de methode en vertelt graag over haar ervaringen, mede in de hoop daarmee collega’s te motiveren ook implementatie van Gewoon Gaaf in hun praktijk te overwegen.
Premium

De Gewoon Gaaf-methode is de aansprekende naam die het Ivoren Kruis heeft gegeven aan de NOCTPmethode (de afkorting van non-operative caries treatment and prevention), ook wel bekend als het Nexø-model (naar de plaats Nexø in Denemarken waar de methode haar oorsprong vindt). Het behandelmodel richt zich op kinderen van 0-17 jaar, waarbij de nadruk ligt op preventie en zelfzorg. De behandelaar geeft advies dat specifiek is afgestemd op het gebit van het kind en heeft hierin een coachende rol. In tegenstelling tot de reguliere halfjaarlijkse controle maakt de tandarts bij Gewoon Gaaf een risico-inschatting op basis waarvan het terugkominterval wordt bepaald. Dit kan variëren van (in het begin) 1x per maand tot (het uiteindelijke doel) 1x per 6 tot 8 maanden. Om dit vast te stellen wordt gekeken naar een aantal risicofactoren, zoals: de mate waarin sprake is van een goede mondverzorging en mondhygiëne van/door het kind, of er momenteel tanden of kiezen doorbreken en of er in het gebit (beginnende) gaatjes zijn waar te nemen. Geen kind is gelijk en dus ook geen enkel kindergebit. Dankzij deze persoonlijke, individuele aanpak

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.