Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer MOED

Dr. Hans van Pelt
Is het niet tijd nu de HOED (Huisartsen Onder Eén Dak) in opmars is voor meer Mondzorg Onder Eén Dak?
Premium

Het lijkt niet meer dan logisch dat ook wij op deze manier zorg gaan aanbieden. Daarvoor is in de opleidingen jaren geleden al de trend gezet toen universiteiten en hbo-instellingen zijn gaan samenwerken: tandartsen en mondzorgkundigen samenbrengen rond de patiënt die centraal moet staan. Teams formeren met aan het hoofd een ZorgUnitLeider (Zul) en daarboven weer een Klinisch Coördinator (Klico). Of hoe we ze ook gaan noemen.

De huisartsen gingen ons voor en kropen bij elkaar. Soms ook met een apotheek in het gebouw en fysiotherapeuten. Met huisartsen die het overzicht houden, terwijl er binnen een HOED ook huisartsen zijn met een specifieke interesse. Artsen met ieder een ‘T-shape profile’, wat staat voor verbreding en verdieping. De horizontale balk in de T staat voor de gewenste overlap voor optimale zorg. De verticale balk symboliseert de verdieping. Jezelf ontwikkelen binnen je interessegebied waardoor je iets toevoegt aan het behandelteam, dat daarmee de patiënt meer te bieden heeft.

In deze TP vindt u een bijdrage over een collega in het dorp Rolde die direct na zijn afstuderen een MOED heeft opgezet dat thans zo’n vijftig medewerkers telt en onlangs gestart is met implementatie van het project ‘Gewoon Gaaf’. Dat was vóór de desastreuze verlaging (45%) van de tarieven waaraan de NZa heeft meegewerkt. In de Volkskrant van 19 november stond een reactie van een collega die 40 jaar in het vak zit en constateert dat zo’n initiatief anno nu niet meer kan. Jonge collega’s worden

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.