TandartsPraktijk nr. 1, 2018

  Digital smile design in de praktijk: Van enkele restauratie tot totale rehabilitatie | Een verkleurde tand | De turnertand | Gemengde gevoelens binnen één element | Design: perfectie of imperfectie | TP Kennistoets februari 2017

  Controlekramp of innoveren?

  In januari kwam via WhatsApp een digitale column voorbij met de titel ‘BIG Groentesoep’. Deze bleek in november 2015 te zijn geschreven door Greet Houweling (destijds student HVK, Hogere Veiligheidskunde).

  Digital smile design in de praktijk: Van enkele restauratie tot totale rehabilitatie

  Een van de grote problemen bij totale rehabilitaties is de motivatie van de patiënt. Vaak gaan deze rehabilitatiebehandelingen gepaard met chirurgie, orthodontie, parodontologie en implantologie. Trajecten die veel vragen van onze patiënten: niet alleen hun tijd en het ongemak dat ze moeten lijden, maar ook vaak een grote financiële bijdrage.

  Witte en bruine verkleuringen | Als sneeuw voor de zon

  Verkleuringen op voortanden kunnen zeer ontsierend zijn. In het gave gebit is het de uitdaging deze te behandelen en daarbij zo min mogelijk gezond tandweefsel te beschadigen. In deze casus is een witte verkleuring op de 21 en een bruine verkleuring op de 11 succesvol met Icon behandeld.

  Gevolgen dental trauma niet altijd (direct) zichtbaar: Een verkleurde tand

  ‘Kunt u iets doen aan mijn verkleurde tand?’ vraagt een 12-jarige patiënt. Enige weken geleden heeft een dentaal trauma plaatsgevonden. Zij heeft geen pijn. Na uitgebreid onderzoek blijkt er toch meer aan de hand te zijn dan alleen ‘een lelijke verkleuring’ van een bovenincisief. Een analyse van de historie, diagnostiek en behandeling van dit dentaal trauma.

  X-puzzel #11

  Een 77-jarige vrouwelijke patiënt meldt zich op verwijzing van een implantoloog bij de afdeling Radiologie voor een postoperatieve panoramaopname. Er zijn vier implantaten geplaatst in de bovenkaak na een botaugmentatieprocedure in de sinus maxillaris links.

  Blijvende premolaar verloren door uitgestelde zorg: ‘Turnertand’

  Steeds meer gaat de aandacht bij cariësmanagement uit naar de begeleiding van kinderen bij systematische plaqueverwijdering. Als er langdurig periapicale ontstekingen in de melkdentitie zijn, is er ook in de huidige tijd nog een kans dat blijvende elementen schade oplopen.

  BIG Groentesoep

  De zorg door de jaren heen doet mij denken aan mijn groentesoep. Een paar jaar geleden kwam er een kennis die zei: ‘Schrijf het eens op, hoe je die soep maakt.’ Ik noemde het ‘Protocol voor soep’. Als ik soep ging koken, deed ik dat precies volgens mijn protocol.

  Half werk, maar toch niet verkeerd: Gemengde gevoelens binnen één element

  Waarom de hele wortelkanaalbehandeling doen als slechts een deel van de pulpa ontstoken is? Een casus waarbij conventionele methoden enigszins onconventioneel zijn toegepast.

  Smile design: perfectie of imperfectie

  Esthetische tandheelkunde speelt zich voornamelijk af in het bovenfront. Dat is de plek bij uitstek waar het vakmanschap van de tandarts op de proef wordt gesteld als het om perfectie gaat. Deze bijdrage is de eerste van drie beschouwingen op basis van de voordracht die de auteur verzorgde tijdens het TP-congres op 1 december 2017 in Utrecht.

  Eigen mening

  We hechten allemaal erg aan een eigen mening. We vergeten daarbij dat bij professioneel handelen onze mening vaak niet bepalend is voor de juiste handelwijze. Als het om kinderen gaat, kent ook de mening van de ouders grenzen, zoals mag blijken uit het volgende voorbeeld.

  Het syndroom van sjogren in een nieuw perspectief: Het syndroom van Sjögren

  Op reumatoïde artritis na is het syndroom van Sjögren de meest voorkomende systemische autoimmuunziekte. Het syndroom tast in het bijzonder vochtproducerende (exocriene) klieren aan, met name de speeksel- en traanklieren.

  Kinderlijke gehoorzaamheid

  Het Constitutioneel Hof van Taiwan heeft op 2 januari van dit jaar uitspraak gedaan: een aangeklaagde tandarts moet ruim anderhalf miljoen euro aan zijn moeder betalen voor de kosten van zijn opvoeding en de financiële steun voor zijn studie die hij van haar had gekregen.

  ‘In mijn familie telde je pas mee als je koerste’

  Etienne van de Velde heeft als wielrenner en mountainbiker een prijzenkast vol bij elkaar gereden. Toch koos hij bewust voor een professionele carrière als tandarts. Hij ziet interessante parallellen en verschillen tussen die twee.

  X-puzzel #11 – bevindingen

  Wij vroegen u naar de bijzonderheden op een postoperatieve panoramaopname van een 77-jarige vrouwelijke patiënt.

  Hoe dit aan te pakken?

  Een 53-jarige vrouw heeft na een langdurig en intensief psychisch behandeltraject een redelijke geestelijke stabiliteit bereikt en wordt door haar psychiater geadviseerd haar gebit te laten rehabiliteren.

  Advies gevraagd

  Deze patiënt (een vrouw van 37 jaar) wordt verwezen voor consult en eventuele behandeling 11. Dit element is in 2003 endodontisch behandeld en voorzien van een opbouw met glasvezelstift waarna een kroon is gemaakt.

  Internationale congressen