Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Smile design: perfectie of imperfectie

Arthur van Winsen
Esthetische tandheelkunde speelt zich voornamelijk af in het bovenfront. Dat is de plek bij uitstek waar het vakmanschap van de tandarts op de proef wordt gesteld als het om perfectie gaat. En dan valt tegenwoordig al snel de term ‘smile design’. Deze bijdrage is de eerste van drie beschouwingen op basis van de door de deelnemers hooggewaardeerde voordracht die de auteur verzorgde tijdens het TP-congres op 1 december 2017 in CineMec Utrecht.
Premium

Met design bedoelen we een ontwerp of vormgeving, maar het is ook een term voor een exclusief gebruiksvoorwerp of een vormgegeven product dat door een bekende designer is uitgevoerd. In eerste instantie denken we dan aan de vorm van meubilair, straatlantarens of fluitketels. Wie kent ze niet? De lantarenpaal van Friso Kramer en de fluitketel le Lapin van de Hema. Nederland zit er vol mee en ze lijken voor de eeuwigheid geschapen (afbeelding 1).

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0010-9/MediaObjects/12496_2018_10_Fig1_HTML.jpg

Afb. 1 Dutch design

Frank Lloyd Wright (1867-1959), een van de invloedrijkste architecten van de vorige eeuw, deed ooit het volgende statement: ‘I never design a building before I’ve seen the site and met the people who will be using it.’ Hij stelde de gebruiker centraal in zijn ontwerp en dat bepaalde mede het succes van zijn werk. De lach laat zich echter minder makkelijk ontwerpen dan de materie; de mens is weerbarstiger. Dat blijkt uit de volgende casus. Wat een perfecte lach moest worden, werd een diep tranendal.

De casus

Een 38-jarige vrouw meldde zich bij haar tandarts met het verzoek de diastemen in het bovenfront te sluiten (afbeelding 2). Er waren geen bijzonderheden in de anamnese. De tandarts stelde orthodontie voor maar dat wees de patiënt uitdrukkelijk van de hand. Uiteindelijk werd gekozen voor een rehabilitatie met composiet, waarmee haar tandarts een fraai opgebouwd resultaat bereikte (afbeelding 3).

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.