Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Facinghouder

Een van de leukste behandelingen om uit te voeren is het vervaardigen van indirecte restauraties in het front. Na tijden van voorbereiding: de gesprekken met de patiënt, het maken van intra- en extraorale foto’s, samen met de technicus het creëren van de digital smile design, het maken van een wax-up and try-in bij de patiënt en wachten of de patiënt akkoord gaat met de behandeling.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0091-0/MediaObjects/12496_2020_91_Fig4_HTML.jpg
Zo ja, dan start de daadwerkelijke invasieve behandeling: het prepareren van de gebitselementen, het maken van de afdruk of het nemen van een intraorale scan en het vervaardigen en plaatsen van de tijdelijke facings. Een dag voor het plaatsen verwijderen we de tijdelijke facings en gaat de patiënt langs de technicus voor het in biscuit passen van de facings alvorens het wordt afgemaakt. Een dag later komt de patiënt retour naar de praktijk met de indirecte restauraties van veldspaatkeramiek of lithiumdisilicaat (e.Max) en mogen we het werk definitief plaatsen. Na het passen van de restauraties leggen we het front droog middels rubberdam en kleine Brinker klemmen en kan het cementeerproces starten. Maar niet eerder dan dat de binnenzijde van de restauratie is bewerkt voor cementeren. Er zijn verschillende methodes, maar het komt erop neer dat de binnenzijde van het glaswerk eerst geëtst moet worden, bij voorkeur met waterstoffluoridezuur. Hierdoor wordt de binnenzijde poreus.

 

De tweede stap is het aanbrengen van silaan op de restauratie, dat de hechting tussen de restauratie en het cement tot stand moet brengen. Een enkele collega wil voor het aanbrengen van de silaan de restauratie nogmaals in een trilbad plaatsen. Al deze handelingen op deze kleine, dunne restauraties zijn lastig en tijdrovend. Ik wil liever niet waterstoffluoridezuur of de silaan op mijn handschoenen krijgen. En hoe houd je de restauratie vast terwijl deze schoongespoeld moet worden? Ik heb in het verleden de Optrastick geprobeerd, maar dan vloog bij het spoelen soms een facing door de behandelkamer.
Dit alles behoort tot het verleden door de komst van de Veneer me. Dit is een handig hulpmiddel: een doosje met gebitsnummers waarin de facings of indirecte restauraties geplaatst kunnen worden. Doordat de facings daarin kunnen blijven plakken, is het makkelijk om deze hierin te etsten, silaniseren of zelfs het composiet(cement) in aan te brengen. Smile Line (fabrikant) begreep ook dat het schoonspoelen nog steeds lastig gaat, maar dat losten ze op met een stoffen raster dat over de restauraties heen geplaatst kan worden tijdens het schoonspoelen. En voor de collega die de restauraties even in het trilbad wil plaatsen voor cementeren: de Veneer Me kan zo in de trilbad geplaatst worden. Een simpele uitvinding met een maximale output. Kosten € 79,-.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.