Een van de moeilijkste uitdagingen voor een tandarts en tandtechnicus is een kroon of facing maken op één centrale incisief en deze perfect overeen te laten komen met de rest van de dentitie. Om een goede match te krijgen tussen twee incisieven hebben we met veel factoren te maken. Allereerst natuurlijk de vorm en de kleur van het element. Daarnaast echter ook vele anatomische karakteristieken, zoals breuklijntjes, witte vlekken of glazuurdefecten. Als het middels de traditionele kleurbepaling al mogelijk is om de goede kleur te bepalen, moet deze vervolgens nog feilloos gecommuniceerd worden naar de tandtechnicus. Een bijna onmogelijke opgave. In dit artikel presenteren we aan de hand van een casus hoe een goede kleurbepaling objectief verkregen kan worden en hoe die vervolgens vertaald kan worden naar een recept voor de tandtechnicus waarmee een voor 100% voorspelbaar resultaat met porselein verkregen gaat worden.
We zien dagelijks patiënten bij wie in het verleden restauratief in het front is ingegrepen en in vrijwel elk geval kun je direct de restauratie lokaliseren, ongeacht of er porselein of composiet gebruikt is. Blijkbaar gaat er dus nog veel fout in het vinden van de juiste kleur en integratie van onze materialen om een natuurlijk element exact na te bootsen.
Voorgeschiedenis van de casus
Een patiënt van 16 jaar oud meldt zich in juni 2016 met een trauma aan element 11. Op school heeft zij een duw gekregen waardoor zij met haar hoofd op een tafel is beland. Hierbij is het incisale kroondeel van element 11 gefractureerd. Tijdens het consult wordt het incisale kroondeel met flowable teruggeplaatst. Het element reageert nog vitaal en er wordt een expectatief beleid ingezet waarbij het element beoordeeld wordt na 2, 4 en 6 weken.
In december 2016 blijkt het noodzakelijk om een endodontische behandeling uit te voeren. Dit wordt gedaan. De patiënt stoort zich aan de aanwezige breuklijn en