Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dubbel Dahlen met een bonus

John van der Starre
Bij patiënten met een gummy smile is bij glimlachen excessief veel gingiva zichtbaar. Mensen ervaren dit vaak als esthetisch storend, maar verbetering hiervan via behandeling is bijna niet mogelijk. In dit artikel beschrijf ik de behandeling bij een patiënt die verwezen was met een restauratie- en een slijtageprobleem. Na afbehandeling kwam een gunstige bijkomstigheid naar voren: de gummy smile van de patiënt blijkt gereduceerd.
Premium

De patiënte werd in eerste instantie door een collega verwezen in verband met een slecht aansluitende oude brug op de elementen 34-36. Ook was er voor een endodontische behandeling een grote occlusale opening in element 36 gemaakt en waardoor porselein verloren was gegaan (Figure 1). Patiënte vond de brug esthetisch niet meer aanvaardbaar en wilde graag een fraaiere en duurzame oplossing.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0049-2/MediaObjects/12496_2020_49_Fig1_HTML.jpg
Fig. 1 Beginsituatie onderkaak.

 

De endodontische behandeling van element 36 was door een erkende endodontoloog uitgevoerd en deze voorzag na evaluatie een goede prognose voor het element (Figure 2). Gezien de forse verzwakking van het betreffende element en de korte klinische kroon hebben we in overleg met patiënte besloten een implantaat in regio 35 te plaatsen, zodat de 36 niet extra belast zou worden. Op element 34 en 36 hebben we twee solitaire lithiumdisilicaatkronen geïndiceerd om een duurzaam resultaat te verkrijgen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0049-2/MediaObjects/12496_2020_49_Fig2_HTML.jpg
Fig. 2 Röntgenfoto’s van beginsituatie.

Intake

Bij de intake bleek verder dat er behoorlijke slijtage aanwezig was van bijna alle gebitselementen en tevens een verdiepte beet. Er was geen sprake van een ‘mutually protected occlusion’ (MPO). Bij een MPO streven we naar een stabiele occlusie met front-hoektandgeleiding. In articulatie waren er storende contacten dorsaal aanwezig die zeker in het verleden een overbelasting hebben gegeven. Mogelijk zijn de problemen in het derde kwadrant mede hierdoor ontstaan. Ook in de toekomst zouden zich nieuwe complicaties door deze instabiele situatie kunnen ontwikkelen. Na dit besproken te hebben met de verwijzende collega
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2020.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.