Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Digital smile design in de praktijk: Van enkele restauratie tot totale rehabilitatie

Eric-Jan Royakkers
Een van de grote problemen bij totale rehabilitaties is de motivatie van de patiënt. Vaak gaan deze rehabilitatiebehandelingen gepaard met chirurgie, orthodontie, parodontologie en implantologie. Trajecten die veel vragen van onze patiënten: niet alleen hun tijd en het ongemak dat ze moeten lijden, maar ook vaak een grote financiële bijdrage. Een vraag waar ik vaak mee zat was: ‘Hoe krijg ik een patiënt zo ver om dit hele traject te doorlopen?’ Waar vroeger ellenlange gesprekken nodig waren en deze vaak op een compromis uitliepen, is het door het gebruik van Digital Smile Design (DSD) een stuk gemakkelijker geworden om met onze patiënt te communiceren en hen te motiveren voor het behandelplan. Niet alleen de motivatie van de patiënt, maar ook de communicatie binnen het multidisciplinaire team speelt een belangrijke rol. DSD maakt deze communicatie makkelijker, omdat het einddoel van tevoren vastligt.
Premium

Na bijna tweeëndertig jaar tandarts te zijn, een beroep dat ondertussen voor mij een passie is geworden, wordt het tijd voor mij een eerste artikel te schrijven over Digital Smile Design (DSD). DSD wordt in Nederland in de algemene praktijk vaak afgedaan als een glad verkooppraatje of iets dat weggelegd is voor de happy few. Na het geven van vele Trysmile-cursussen (identiek aan DSD – een initiatief van Excent Tandtechniek) bleek aanvankelijk de animo van de cursisten zeer klein om deze manier van communicatie te integreren in de dagelijkse praktijk. Maar na vier jaar van integratie in mijn solopraktijk is DSD een hulpmiddel waar ik niet meer zonder kan en dat draag ik nu ook uit en toon ik in de cursussen. Het heeft mijn manier van communicatie totaal veranderd en dit vooral binnen het multidisciplinaire team van tandarts, tandtechniek, orthodontist en kaakchirurg. Deze manier van communiceren is efficiënter en effectiever dan wat we vroeger gewend waren. Zoals bij vele nieuwe zaken heeft ook dit proces echter een leercurve nodig. Maar als een tandarts DSD onder de knie heeft, gaat er een volledig nieuwe tandheelkundige wereld open.

Een van de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2018.

    1 REACTIE

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.