Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Half werk, maar toch niet verkeerd: Gemengde gevoelens binnen één element

Marleen de Groot
Waarom de hele wortelkanaalbehandeling doen als slechts een deel van de pulpa ontstoken is? Een casus waarbij conventionele methoden enigszins onconventioneel zijn toegepast.
Premium

Het achterlaten van een vitale apicale pulpastomp bij het doen van een wortelkanaalbehandeling is niet bepaald nieuw. Voordelen hiervan zijn onder andere het behoud van vitaal pulpaweefsel in het apicale wortelkanaal (biologische respons) en kortere preparatie van het wortelkanaal (minder kans op ledgevorming apicaal). Dit is goed te doen, mits er gestart wordt vanuit een juiste diagnose. De fout die vaak gemaakt wordt is dat er gehandeld wordt terwijl er een klok-enklepel- probleem in het traject van klacht tot behandeling heeft gezeten. Dan hoort men ergens nog de kreet ‘kort prepareren’ rondzingen, zonder de bijbehorende spelregel opgeslagen te hebben dat dat alleen bij vitaal ontstoken pulpa’s kan.

Bij een ‘verse’, irreversibel ontstoken pulpa (diagnose ‘irreversibele pulpitis’) kun je besluiten het pulpaweefsel tot ruim (1,5 à 3 mm) coronaal van de röntgenologische apex te verwijderen en op die werklengte de behandeling te voltooien. Bij een diagnose ‘irreversibele pulpitis met een (beginnende) parodontitis apicalis’ houden we een werklengte aan van 1,5 mm coronaal van de röntgenologische apex. En bij een ‘full blown’ parodontitis apicalis willen we graag tot aan het apicale foramen al het pulpaweefsel, of wat daarvan over is, verwijderen.

Het element dat verschillende signalen afgeeft

Elementen met een irreversibele pulpitis zijn vaak erg pijnlijk bij

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.