Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderlijke gehoorzaamheid

Frank Heynick
Het Constitutioneel Hof van Taiwan heeft op 2 januari van dit jaar uitspraak gedaan: een aangeklaagde tandarts moet ruim anderhalf miljoen euro aan zijn moeder betalen voor de kosten van zijn opvoeding en de financiële steun voor zijn studie die hij van haar had gekregen.
Premium

Het confucianisme – de ethische, humanistische en politieke leer van de Chinese filosoof Confucius in de 6e en 5e eeuw v. Chr. – heeft nog altijd een sterke invloed onder de Chinezen. Een belangrijk beginsel daarvan is xiao, levenslange kinderlijke gehoorzaamheid.

Dit ideaal werd verzwakt door de overwinning van de communisten onder Mao Zedong tijdens de burgeroorlog in China na de Tweede Wereldoorlog. Het marxisme heerste als officiële ideologie in de Volksrepubliek en het confucianisme werd reactionair verklaard. Zo werden onder andere kleine boerderijen – de traditionele leefeenheden van Chinese gezinnen – gecollectiviseerd. Tijdens de door Mao uitgeroepen Grote Proletarische Culturele Revolutie in de tweede helft van de zestiger jaren, vielen jongeren – de Rode Gardes – de oudere generatie aan.

Zoals we allemaal weten heeft vanaf de tachtiger jaren in de Volksrepubliek China een enorme evolutie plaatsgevonden. Hoewel de ideologie onder de leiding van de communistische partij officieel nog steeds het marxisme is, bestaat er in werkelijkheid een bloeiende, zeer dynamische economie van eigen bedrijven onder een vorm van staatskapitalisme.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0013-6/MediaObjects/12496_2018_13_Fig1_HTML.jpg

Een voorstelling van het confucianistische beginsel van kinderlijke gehoorzaamheid.

Falen

De invloed van het confucianisme in de Volksrepubliek China is echter weer sterk, en dan ook wat xiao betreft. Dit werd vanaf

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.