Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blijvende premolaar verloren door uitgestelde zorg: ‘Turnertand’

Dien Gambon
Steeds meer gaat de aandacht bij cariësmanagement uit naar de begeleiding van kinderen bij systematische plaqueverwijdering. Ouders worden gemotiveerd de tanden van hun kinderen te poetsen, waarbij de eigen verantwoordelijkheid benadrukt wordt. Toch zijn er nog veel kinderen die we zien met (diepe) carieuze laesies die te laat adequate tandheelkundige zorg in welk vorm dan ook krijgen. Als er langdurig periapicale ontstekingen in de melkdentitie zijn, is er ook in de huidige tijd nog een kans dat blijvende elementen schade oplopen. Opvolgers worden gezien met hypoplasieën, een hoger cariësrisico of zelfs malformatie van de apex. Vandaar dat ook (diep)carieuze melkelementen adequate zorg verdienen.
Premium

De tandheelkundige zorg voor kinderen is in Nederland goed geregeld, zo wordt verondersteld. Toch blijkt uit onderzoek dat gemiddeld 20% van de kinderen niet naar de tandarts gaat, waarbij regionale verschillen groot zijn. Alle gezondheidszorgverleners rond het jonge kind (0-4 jaar) hebben een taak bij de bevordering van de gezondheid van het kindergebit.

Ouders worden als het goed is mede door het consultatiebureau gestimuleerd vóór het tweede levensjaar met het kind een tandarts te bezoeken. De meeste kinderen bezoeken echter pas na het vierde jaar voor het eerst een tandarts. Voor een groot deel van de kinderen blijkt dat helaas al te laat, aangezien zich bij een aantal inmiddels cariës in de mond heeft ontwikkeld. Hoewel de mondzorg voor kinderen verzekerd is, is een groot deel van de ouders hier niet van op de hoogte. Preventieve zorg komt in vele gevallen te laat. Inmiddels is in april 2016 een tot 2021 lopend preventief programma gestart op de consultatiebureaus, ‘Gezonde peutermonden’. Een van de basistaken van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is de mondgezondheidsvoorlichting waarvoor mondzorgcoaches op de consultatiebureaus zijn aangesteld. Het is daarbij de bedoeling dat wordt voorzien in een preventief mondzorgprogramma voor de individuele baby en peuter.

Helaas komt het regelmatig voor dat ook op hele jonge leeftijd tandheelkundige zorg noodzakelijk is. Verschillende behandelstrategieën zijn mogelijk bij de behandeling van (beginnende) cariës bij kinderen.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.