Blijvende premolaar verloren door uitgestelde zorg: ‘Turnertand’

Steeds meer gaat de aandacht bij cariësmanagement uit naar de begeleiding van kinderen bij systematische plaqueverwijdering. Ouders worden gemotiveerd de tanden van hun kinderen te poetsen, waarbij de eigen verantwoordelijkheid benadrukt wordt. Toch zijn er nog veel kinderen die we zien met (diepe) carieuze laesies die te laat adequate tandheelkundige zorg in welk vorm dan ook krijgen. Als er langdurig periapicale ontstekingen in de melkdentitie zijn, is er ook in de huidige tijd nog een kans dat blijvende elementen schade oplopen. Opvolgers worden gezien met hypoplasieën, een hoger cariësrisico of zelfs malformatie van de apex. Vandaar dat ook (diep)carieuze melkelementen adequate zorg verdienen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

De tandheelkundige zorg voor kinderen is in Nederland goed geregeld, zo wordt verondersteld. Toch blijkt uit onderzoek dat gemiddeld 20% van de kinderen niet naar de tandarts gaat, waarbij regionale verschillen groot zijn. Alle gezondheidszorgverleners rond het jonge kind (0-4 jaar) hebben een taak bij de bevordering van de gezondheid van het kindergebit.

Ouders worden als het goed is mede door het consultatiebureau gestimuleerd vóór het tweede levensjaar met het kind een tandarts te bezoeken. De meeste kinderen bezoeken

0
15

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.