De tandheelkundige zorg voor kinderen is in Nederland goed geregeld, zo wordt verondersteld. Toch blijkt uit onderzoek dat gemiddeld 20% van de kinderen niet naar de tandarts gaat, waarbij regionale verschillen groot zijn. Alle gezondheidszorgverleners rond het jonge kind (0-4 jaar) hebben een taak bij de bevordering van de gezondheid van het kindergebit.
Ouders worden als het goed is mede door het consultatiebureau gestimuleerd vóór het tweede levensjaar met het kind een tandarts te bezoeken. De meeste kinderen bezoeken echter pas na het vierde jaar voor het eerst een tandarts. Voor een groot deel van de kinderen blijkt dat helaas al te laat, aangezien zich bij een aantal inmiddels cariës in de mond heeft ontwikkeld. Hoewel de mondzorg voor kinderen verzekerd is, is een groot deel van de ouders hier niet van op de hoogte. Preventieve zorg komt in vele gevallen te laat. Inmiddels is in april 2016 een tot 2021 lopend preventief programma gestart op de consultatiebureaus, ‘Gezonde peutermonden’. Een van de basistaken van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is de mondgezondheidsvoorlichting waarvoor mondzorgcoaches op de consultatiebureaus zijn aangesteld. Het is daarbij de bedoeling dat wordt voorzien in een preventief mondzorgprogramma voor de individuele baby en peuter.
Helaas komt het regelmatig voor dat ook op hele jonge leeftijd tandheelkundige zorg noodzakelijk is. Verschillende behandelstrategieën zijn mogelijk bij de behandeling van (beginnende) cariës bij kinderen.