Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gevolgen dental trauma niet altijd (direct) zichtbaar: Een verkleurde tand

Jenneke de Jong-de Waard
Enige weken geleden heeft een dentaal trauma plaatsgevonden bij een 12-jarige patiënt. Zij heeft geen pijn. Na uitgebreid onderzoek blijkt er toch meer aan de hand te zijn dan alleen ‘een lelijke verkleuring’ van een bovenincisief.
Premium

De patiënte meldt zich met een duidelijke hulpvraag: ‘Kunt u iets doen aan mijn verkleurde tand?’ Na het afnemen van de anamnese blijkt echter dat er toch meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt. Enkele weken geleden is de patiënte op de fiets aangereden door een auto en is zij met de ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. De kaakchirurg heeft de elementen gespalkt, na 1 week gecontroleerd en na enkele weken de spalk weer verwijderd. De kaakchirurg heeft gezegd dat zij zich bij haar tandarts moet melden. De patiënt en haar ouders waren echter zo blij dat er ‘niets ergs’ gebeurd was, dat zij nog niet bij de tandarts is geweest: ‘Gelukkig was er niets aan de hand, alleen haar tanden stonden wat scheef.’

Patiënte heeft na behandeling bij de kaakchirurg geen pijn, de lip is genezen en de tanden staan weer recht. Niets aan de hand, zo lijkt het. Totdat element 21 begint te verkleuren.

Een dentaal trauma omvat meestal meer elementen dan het element dat voor de patiënt zichtbaar is aangedaan. Dat is voor veel patiënten niet altijd duidelijk. Een op het eerste gezicht niet ernstig

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.