TandartsPraktijk nr. 7, 2016

    Hopeloos verloren en toch bruikbaar | Multidisciplinaire aanpak bij oligodontie | Wat als paracetamol of ibuprofen niet werkt | Het kind bij de tandarts | Parodontitis en de algemene gezondheid | Depigmentatie | Verkleuring van dentine door amalgaam

    Hopeloos verloren en toch bruikbaar

    In deze casus wordt een alternatieve benadering beschreven van twee frontelementen waarbij beide wortels minimaal worden geamputeerd. Beide elementen waren als verloren te beschouwen.

    Weerstand

    ‘Zorg verzekerd’. Daarmee lokken zorgverzekeraars onze patiënten, die vervolgens veelal besluiten om een of meer aanvullende verzekeringen af te sluiten. Maar steeds vaker horen wij als behandelaars dat verzekerden zich in de steek gelaten voelen.

    Wat als paracetamol of ibuprofen niet werkt

    Het doel van dit artikel is de tandarts algemeen practicus meer inzicht te geven in een aantal sterker werkende pijnstillers en een opstap te bieden om zich verder te bekwamen en te verdiepen in deze medicatie, zodat pijnklachten bij patiënten in de toekomst verantwoord en beter bestreden kunnen worden.

    Parodontitis en de algemene gezondheid

    Parodontitis kan meestal voorkomen worden, is gemakkelijk te diagnosticeren en in de meeste gevallen goed te behandelen. Wat kunnen wij als tandarts hiermee?

    Infotainment

    Rust daalde neer in mijn directe omgeving. Dat gaf me de gelegenheid om de achterstallige vakliteratuur maar eens uit het cellofaan te bevrijden. De informatiestroom was enigszins ingedikt door dubbelnummers, dus het viel mee.

    Verkleuring van dentine door amalgaam

    Tegenwoordig worden amalgaamrestauraties veelvuldig vervangen door composiet. Maar hoe zit het met de hechting van composiet aan het donkere dentine dat onder amalgaam vandaan komt? Hans Scholtanus deed onderzoek.

    Geschokt

    De tandarts-patiëntrelatie is veelal langdurig. Dit gaat samen met het opbouwen van een vertrouwensband. Wordt deze band verbroken, dan voelt de tandarts zich daar onprettig bij, zo blijkt uit een in 2013 uitgevoerde enquête onder tandartsen die met een klacht te maken kregen.

    De floscontroverse

    Al ruim een eeuw werd het gebruik van flosdraad door tandartsen en hun verenigingen aanbevolen. Hoe komt het dat flossen nu niet meer bij de officiële Amerikaanse gezondheidsrichtlijnen staat?

    COPD is er nooit alleen – ook altijd medicatie

    COPD (chronic obstructive pulmonary disease) is een verzamelnaam voor ontstekingen, vernauwing van de kleine luchtwegen en weefselverlies, die samen maar ook onafhankelijk van elkaar optreden.

    Twee passies

    Jan-Christiaan Oortwijn heeft als concertmeester en als restauratief tandarts een opmerkelijke dubbelcarrière. In zijn praktijk raken beide werkgebieden elkaar soms.

    Multidisciplinaire aanpak bij oligodontie

    Een 37-jarige man komt op verwijzing van de tandarts in verband met oligodontie. Sinds kort ervaart hij lichte functionele problemen terwijl zijn gebit tandboogonderbrekingen vertoont die niet zijn opgevuld met een prothetische voorziening.

    Het kind bij de tandarts

    Het behandelen van kinderen is voor sommige tandartsen een feest en makkelijk, voor andere een uitdaging en een hele toer. Door kinderen te belonen bij gewenst gedrag neemt positief gedrag toe, maar hoe doe je dat als tandarts en wat voor middelen staan ons ter beschikking?

    Depigmentatie

    Een patiënt meldt zich in de praktijk met de vraag of er wat gedaan kan worden aan de donkere verkleuring in haar tandvlees. Haar vader heeft de donkere, raciaal gebonden verkleuringen van zijn tandvlees laten verwijderen door een parodontoloog in de VS.