De patiënt is de andere partij in de langdurige relatie. Het ligt voor de hand dat de inbreuk in de vertrouwensband ook aan de kant van de patiënt voor onprettige gevoelens zorgt.
In eerste instantie is er de teleurstelling als bijvoorbeeld blijkt dat parodontale problemen veronachtzaamd zijn en dat daardoor een brug verloren gaat. In tweede instantie volgt dan soms een aansprakelijkheidsprocedure tegen de tandarts met de bedoeling de ontstane schade op de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar van deze tandarts te verhalen. Doordat dit veelal een taai proces is nemen de onlustgevoelens bij de patiënt toe, ook omdat in de loop van zo’n procedure de aansprakelijkheidsverzekeraar niet altijd correct optreedt en soms een als hard ervaren afwijzend standpunt inneemt. Aan de kant van de patiënt raken hierdoor vanzelfsprekendheden als voorspelbaarheid, beheersbaarheid en rechtvaardigheid aan het wankelen. Dit kan een dusdanige impact hebben dat behalve hulp door een nieuwe tandarts tevens hulp van een psycholoog geïndiceerd is.
Zien en zwijgen
Een 48-jarige alleenstaande moeder is naar eigen zeggen al haar hele leven bij een en dezelfde tandartspraktijk onder behandeling. Die praktijk is ruim tien jaar terug overgenomen, waardoor de vrouw niet meer onder behandeling is bij haar oude, vertrouwde tandarts. Er is een nieuwe tandarts aan de slag gegaan. Deze heeft in augustus 2011 linksboven een driedelige brug geplaatst. Eind 2012 meldt de patiënte zich bij deze tandarts en laat weten dat