Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De psychologie van de slachtofferrol

Drs. Jip Kreijns
Slachtoffers van verkeersongelukken en van medisch onzorgvuldig handelen hebben soms ook psychologische problemen. Een subdiscipline van de klinische psychologie legt zich toe op deze problemen: de victimologie. In het Nederlands: de slachtofferwetenschap. Ook in de tandheelkunde zijn de mechanismen die in de victimologie spelen van toepassing. Voor een slachtoffer van een tandheelkundige fout is het evenzeer cruciaal om te weten wat er precies gebeurd is, of de fout voorkomen had kunnen worden en wie er exact aansprakelijk te stellen is. Zelfs als de schade niet vergoed blijkt te kunnen worden, voelt een slachtoffer zich serieus genomen als hem of haar duidelijk wordt uitgelegd waarom dit zo is.
Premium

Na onderzoek in 2013 hebben victimologen vastgesteld dat letselschadeslachtoffers van medische fouten slecht worden opgevangen. In dat onderzoek ging het om onjuiste of gemiste diagnoses in de ziekenhuissetting. Daar zijn de gevolgen van niet-ontdekte kanker of een onjuiste indicatie voor een operatieve ingreep ernstiger dan in de tandheelkundige setting. Maar ook in de mondzorg komt het voor dat mondkanker niet tijdig wordt gediagnosticeerd, dat parodontale problemen te lang niet worden onderkend, of dat de indicatie tot een behandeling met kroon- en brugwerk te lichtvaardig wordt gesteld.

De onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam geven aanbevelingen hoe ziekenhuizen en artsen dienen om te gaan met slachtoffers van letselschade na medische fouten. De eerste hiervan is dat ziekenhuizen zelf gepaste actie moeten ondernemen bij het informeren van de patiënt, c.q. het letselschadeslachtoffer. Bovendien moet binnen het ziekenhuis iemand aangesteld worden om het letselschadeslachtoffer bij te staan. Omdat de procedures ter verkrijging van een schadevergoeding te langdurig en hierdoor te belastend zijn voor het slachtoffer, moet de procedure hiertoe vereenvoudigd worden. In de mondzorg is dat niet anders. Het lijkt erop dat de aanbevelingen van de victimologen voor een deel in de nieuwe Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz) zijn overgenomen. Dat neemt niet weg dat slachtoffers nog steeds teleurgesteld zullen kunnen worden.

Agenesie

Zoals afbeelding 1 deels toont is er bij een 45-jarige patiënte sprake van een lastige

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.