Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Paro-richtlijn

Drs. J.M. Kreijns
‘Als de wereld vergaat, ga dan naar Nederland, daar gebeurt alles vijftig jaar later.’ Als dit aan de 19e-eeuwse dichter Heinrich Heine toegeschreven bon mot waar zou zijn, dan zal de eerste evidence based tandheelkundige richtlijn in 2065 in Nederland gepubliceerd worden. Nog een halve eeuw om te bakkeleien.
Premium

Op een andere manier dan in Nederland trokken in 2015 ook in de VS richtlijnen de aandacht. Aanleiding was de publicatie van de richtlijnen over de behandeling van parodontitis. Het zijn geen richtlijnen waarover de Amerikaanse tandartsen hebben kunnen stemmen. Toch zijn ze gewoon verschenen in de JADA, Journal of the American Dental Association, en wel in Volume 146, Issue 7, Pages 525-535. Voor Nederlandse begrippen ook heel bijzonder: de richtlijnen zijn evidence based, want gebaseerd op systematische reviews en meta-analyses van parodontale behandelingen. Nog bijzonderder is dat de Amerikaanse tandartsen dankzij deze richtlijnen een duidelijke beslissing kunnen nemen over de juiste behandelaanpak, zonder dat hun beroepsorganisaties van hen verlangen zich eerst rondom deze richtlijnen te verenigen. In de VS is er voor gekozen om de tandartsen via een tamelijk eenvoudig schema (schema 1) inzicht te verschaffen in de effectiviteit van de diverse behandelmodaliteiten. En het allerbijzonderste is ten slotte dat de patiënt erbij gebaat is. Deze krijgt namelijk op het juiste moment de juiste initiële behandeling: SRP – scaling en rootplaning.

Voorkeursbehandeling

De auteurs van de richtlijnen onderstrepen het belang ervan door erop te wijzen dat van alle Amerikaanse volwassenen boven de 30 jaar 47,2% een vorm van parodontitis heeft. Onder andere de wetenschappers van de American Academy of Periodontology weten dat de prevalentie van matige paro 30% is en die van ernstige paro 8,5%. Er

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.