Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Tuchtcollage’

Ruud Lamp
‘Een klacht is een gratis advies’ is het bekende devies waarvan verwacht wordt dat het enige vertroosting biedt. Hier is tegen in te brengen dat gratis adviezen vaak onder het hoofdstuk ‘goedkoop is duurkoop’ vallen.
Premium

Een beroepsklacht heeft een grote impact op zowel het privéleven als op de werksituatie en kost veel tijd, vooral als tijdens de Raadkamervergadering blijkt dat alsnog een zitting nodig is.

De kosten die de rechtbank maakt voor een zitting bedragen circa vierduizend euro. Hoewel dat afgewenteld wordt op de belastingbetaler heeft dat ‘gratis’ dan een nogal wrange bijsmaak.

Afhankelijk van de ernst van de klacht wordt bepaald of een zitting nodig is of met een behandeling in de Raadkamer kan worden volstaan. De Raadkamer moet worden gezien als een vergadering met als leden beroepsgenoten en juristen van het tuchtcollege. Deze beraadslaging kan zowel schriftelijk als mondeling plaatsvinden. De Raadkamer is niet openbaar en wat hier is besproken wordt ook niet in de openbaarheid gebracht; dit valt onder het geheim van de Raadkamer. Ideaal gezien moet hier het juridisch en medisch denken worden vervlochten.

Het kan gebeuren dat een klacht die aanvankelijk ongegrond lijkt, tijdens de Raadkamerbespreking zoveel vragen oproept dat alsnog wordt besloten deze ter zitting te behandelen. In deze zitting worden klager en verweerder in de gelegenheid gesteld hun versie te geven van de gang van zaken.

In de Raadkamer vindt nooit de uitspraak ‘gegrond’ plaats. Hiervoor is altijd een zitting nodig. De uitspraak ‘ongegrond’ wordt gedaan als het college tijdens de Raadkamervergadering tot de conclusie komt dat er niet verwijtbaar is gehandeld.

Voor een voortzetting van de behandeling van een klacht in een zitting kunnen een aantal redenen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.