Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verkleuring van dentine door amalgaam

Bohn Stafleu van Loghum
Tegenwoordig worden amalgaamrestauraties veelvuldig vervangen door composiet. Maar hoe zit het met de hechting van composiet aan het donkere dentine dat onder amalgaam vandaan komt? Hans Scholtanus onderzocht aan het UMCG Groningen en ACTA Amsterdam de samenstelling van door amalgaam verkleurd dentine en oorzaken van verkleuring. Verder werden hechtsterkteproeven gedaan met verschillende hechtsystemen aan caries affected dentine en aan door amalgaam verkleurd dentine. Tot slot werd de levensduur van knobbelvervangende composietrestauraties na amalgaamverwijdering onderzocht.
Premium

1 Wat was de aanleiding van het onderzoek?

In mijn dagelijkse werk in de tandartspraktijk heb ik veel te maken met gehele of gedeeltelijke vervanging van amalgaamrestauraties en stuit dan op donker verkleurd dentine dat gewoonlijk onder oude amalgaamrestauraties wordt aangetroffen (afbeelding 1). Deze verkleuring wordt toegeschreven aan corrosieproducten uit amalgaam die doordringen in het onderliggende dentine.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-016-0094-z/MediaObjects/12496_2016_94_Fig2_HTML.jpg

Tegenwoordig is composiet een volwaardig alternatief geworden voor amalgaam en wordt composiet ook in het posterieure gebied beschouwd als materiaal van eerste keus. Essentieel voor het klinische succes van composieten is adequate hechting aan onderliggend tandweefsel. Bij vervanging van amalgaamrestauraties dringt zich dan de vraag op of dat haalbaar is in geval van door amalgaam corrosieproducten verkleurd dentine. Deze vraag is des te prangender nu in Nederland en omringende landen een generatie tandartsen opgeleid wordt die niet meer leert amalgaam te verwerken en het wel met composiet zal moeten doen.

2 Wat heeft u precies onderzocht?

Om opheldering te krijgen over oorzaak en vóórkomen van verkleuring van dentine door metalen uit amalgaam, heb ik in een literatuuronderzoek gezocht naar artikelen over de aanwezigheid van amalgaambestanddelen in dentine, corrosieproducten in de randspleet en corrosie van amalgaam in het algemeen. Dan moet je terug naar artikelen van decennia geleden, toen amalgaam als materiaal nog volop in de wetenschappelijke belangstelling stond. Twee opvallende uitkomsten van het literatuuronderzoek gaven richting aan het vervolgonderzoek: ten eerste bleek vooral tin (Sn) en zink (Zn) in donker verkleurd dentine te worden aangetroffen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.