Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De levensduur van directe restauraties

Bohn Stafleu van Loghum
Hoewel composiet- en indirecte restauraties al vele jaren in de tandheelkunde uitgevoerd worden, is er een gebrek aan klinische studies waarin de overleving van restauraties wordt geëvalueerd. Mark Laske heeft aan de Radboud Universiteit Nijmegen onderzoek verricht en gekeken naar de levensduur en invloed van mogelijke praktijk/operateur-, patiënt- en element/ restauratiegerelateerde risicofactoren op de overleving van directe restauraties. Door gebruik te maken van een grote database van elektronische patiëntendossiers van algemeen practici binnen het Practice Based Research Netwerk Nijmegen (PBRN), is het gelukt deze onderzoeksvragen te beantwoorden.
Premium
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0127-5/MediaObjects/12496_2019_127_Fig2_HTML.jpg

1 Wat was de aanleiding voor uw onderzoek?

Het hebben van evidence based-kennis omtrent de levensduur van tandheelkundige restauraties binnen de algemene praktijk klinkt heel basaal en als algemeen goed voor de beroepsgroep. Als de literatuur er echter op wordt nageslagen, is er op dit gebied maar weinig bekend. Veel eerder uitgevoerde studies zijn hoofdzakelijk gebaseerd op een beperkt aantal geïncludeerde restauraties, vaak geplaatst bij laagrisicopatiënten en gedurende korte tijd gevolgd. De vertaling van deze onderzoeksresultaten naar de dagelijkse tandartspraktijk is daarom lastig te maken.

Een alternatieve onderzoeksopzet is dat een restauratie vanaf de vervaardiging wordt vervolgd in een database. Deze manier van onderzoek doen maakt het mogelijk grote aantallen restauraties en praktijken te includeren, waarbij als het ware bij de tandarts over de schouder wordt meegekeken. Dit soort practice based research is in Nederland eerder uitgevoerd door Niek Opdam binnen zijn voormalige algemene praktijk in Ulft. In die tijd zijn de gegevens met de hand verzameld, maar met de komst van het elektronische patiëntendossier (EPD) en een vruchtbare samenwerking met Vertimart (Exquise) is het mogelijk gebleken deze gegevens veel efficiënter te verzamelen en te analyseren. Gedurende het uitvoeren van mijn masterscriptie heb ik een pilot kunnen uitvoeren met deze ‘nieuwe’ manier van data verzamelen. De uitkomsten van deze pilot waren positief en gaven aanleiding tot het starten van mijn promotietraject.

2 Wat heeft u precies onderzocht?

De belangrijkste doelstelling van mijn proefschrift was om de overleving en de invloed van mogelijke praktijk/ operateur-,

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.