Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Infotainment

Arthur van Winsen
De filosoof Blaise Pascal heeft ooit gezegd dat veel ellende in de wereld voortkomt uit het feit dat de mens niet gewoon rustig thuis op een stoel kan blijven zitten. Dat had ik de afgelopen maanden gedaan terwijl de meute zich en masse verplaatste naar een beloofd paradijs, geteisterd door ergerniswekkende vluchtvertragingen, eindeloze files, platgetreden cultuursites en ander toeristenleed. Rust daalde neer in mijn directe omgeving. Dat gaf me de gelegenheid om de achterstallige vakliteratuur maar eens uit het cellofaan te bevrijden. De informatiestroom was enigszins ingedikt door dubbelnummers, dus het viel mee.
Premium

Langzaam komt de hectiek van alledag nu weer op gang en de flyers voor congressen vliegen me alweer om de oren. Studie vereist rust en concentratie, zeker als het om teksten gaat. Maar er wordt steeds minder waarde gehecht aan het geschreven woord.

De schrijver Willem Frederik Hermans voorspelde in zijn verhalenbundel Paranoia (1953) dat de mens binnen afzienbare tijd zich uitsluitend nog in beelden een begrip zal vormen van de wereld om hem heen en niet meer in woorden. De televisie had toen nog niet op grote schaal zijn intrede gedaan. Dat was wel het geval toen communicatiewetenschapper Neil Postman in 1985 zijn beroemde boek We amuse ourselves to death schreef. Hij schetst daarin een wereld waarin het nieuwe succesmedium televisie bezit neemt van alle geledingen van de samenleving, waarbij niemand ongemoeid blijft, van politici tot leraren en wetenschappers. Alles is daarbij gericht op een in beelden gevat amusement dat geen enkele intellectuele inspanning vereist. Het digitale tijdperk waarin wij nu leven heeft dat op groteske wijze uitvergroot. Inmiddels gaat er zelfs bij de serieuze dagbladpers meer drukinkt op aan foto’s dan aan woorden, soms paginagroot, alsof ze bedoeld zijn voor slechtzienden.

De selfiestick heeft het beeldscherm geïndividualiseerd tot de spiegel van Narcissus in een wereld van fun en divertissement die aan zichzelf genoeg lijkt te hebben. Daarmee zijn we terechtgekomen in de tirannie van het leuke. Alles

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.