Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Multidisciplinaire aanpak bij oligodontie

Dr. Erik Reukers
Een 37-jarige man komt op verwijzing van de tandarts in verband met oligodontie. Sinds kort ervaart hij lichte functionele problemen terwijl zijn gebit tandboogonderbrekingen vertoont die niet zijn opgevuld met een prothetische voorziening.
Premium

De heer B., 37 jaar, meldt zich in de praktijk in verband met oligodontie. Hij is niet geheel tevreden met de esthetiek en vindt sinds enige tijd bijten en kauwen lastiger worden. Hij vraagt zich af wat de mogelijkheden zijn om een mooi, regelmatig gebit te krijgen dat weer optimaal functioneert.

Bij nader onderzoek constateer ik een Angle klasse I-afwijking met 3 mm overjet en een diepe beet. Er is een gemutileerde boven- en onderdentitie waarin de 13, 15, 16, 23, 24, 25 en 34 alsook de 28, 38 en 48 ontbreken. De 53, 63, 65 en 64 persisteren (afbeelding 14). De vorm van de 12 en 22 is met composiet aangepast. Bij geleiding in protrale richting en bij laterale excursies verloopt de articulatie over het onder- en bovenfront. Dit heeft als gevolg een excessieve slijtage van de incisale randen van het onderfront en de palatinale vlakken van het bovenfront. In rust is de exposure van het bovenfront ongeveer 5 mm. Er is sprake van een recht profiel met een onderontwikkelde verticale dimensie van het onderste derde gedeelte van het gelaat (afbeelding 56).

Behandelplanning

Het doel van een preprothetische orthodontische behandeling is bovenal het bewerkstelligen van een fysiologische occlusie en het vergemakkelijken van de restauratieve behandeling. Preprothetische orthodontie heeft minder van doen met de verschillende concepten waarin, bij ‘gewone’ orthodontische

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.