Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hopeloos verloren en toch bruikbaar

Laura Voogt MSc
Anna Louropoulou MSc
Hans van Pelt
Tijdens het vervaardigen van een autologe etsbrug wordt de wortel vaak grotendeels geamputeerd om deze als autologe dummy adhesief, al dan niet met een glasvezel, te bevestigen. In deze casus wordt een alternatieve benadering beschreven van twee frontelementen waarbij beide wortels minimaal worden geamputeerd. Beide elementen waren als verloren te beschouwen. Het parodontaal ligament was grotendeels verloren. Na extractie zijn beide elementen iets ingekort, apicaal afgesloten en is het debris van het worteloppervlak gezandstraald met behulp van air abrasion. Hierna zijn beide elementen teruggeplaatst en gespalkt aan de buurelementen. Het resultaat is een verkleving en fraaie pink esthetics.
Premium

De patiënt is sinds 2008 onder behandeling bij de Kliniek voor Parodontologie. (afbeelding 1 t/m 4) Zij rookt 10 sigaretten per dag en gebruikt medicatie tegen lichte epilepsie (valproïnezuur 1x dd 300 mg). De 16, 11 en 21 zijn dan reeds mobiel. Gegeneraliseerd worden diepe pockets, recessies tandsteen en bloeding gevonden. De prognose voor verschillende elementen in de bovenkaak is dubieus, zeer dubieus of slecht. De diagnose luidt: lokale ernstige adulte parodontitis.

We starten initiële parodontale therapie in twee sessies, en geven patiënte het advies om te stoppen met roken. Bij de herbeoordeling stellen we het onderhoud in om de 4 maanden. Het resultaat is niet optimaal. Eind 2008 ontstaat een vestibulair abces achter de 11. In 2009 wordt een kweek afgenomen bij het bovenfront. De uitslag wijst op aanwezigheid van Aggregatibacter actinomycetemcomitans en Tannerella forsythia waarna de antibiotica amoxicilline plus metronidazol worden voorgeschreven (375 mg amoxicilline, 250 mg metronidazol, 3x dd gedurende 7 dagen). Als blijkt dat de AB-kuur niet geholpen heeft, wordt de frequentie van

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.