Home Zoek
Geef een zoekterm op ( 1348 resultaten )
Verfijn zoekresultaten
KennisvraagOrthodontie
KennisVRAAG Traumatisch diepe beet TP Kennistoets 2019-5 | Test uw kennis
In TandartsPraktijk 4-2019 heeft u het artikel De traumatisch diepe beet: schier hopeloos of schijnbaar hopeloos? kunnen lezen. Test uw kennis over dit onderwerp met deze voorbeeldvraag.
Drietand, vork en trident
Het wapen de tweetand heeft twee tanden, uiteraard. De drietand drie. De bestekvork heeft meestal vier tanden en dient nog altijd om voedsel in de mond te doen. Maar hij had vroeger ook een nevenfunctie die minder smakelijk was.
Out of the boxRestauratieve tandheelkunde
Flexibel implanteren met ‘tijdelijke’ implantaten
Een 70-jarige man meldde zich aan bij onze kliniek met als klacht dat sinds enige tijd zijn oude kronen loskomen en hij maakt zich daar zorgen over. Hij wil graag zoveel mogelijk zijn eigen dentitie behouden en in ieder geval geen uitneembare voorzieningen.
CasuïstiekRestauratieve tandheelkunde
Hergebruik van secundaire kronen met Si-tec-slotjes
Telescoopkronen worden steeds vaker toegepast vanwege de vergrijzing van de bevolking en het behoud van steeds meer eigen gebitselementen. Voorkomen van edentate kaken is van belang om de processus alveolaris te behouden.
De bacteriële samenstelling in de mond van patiënten met het syndroom van Sjögren
Het primair syndroom van Sjögren (pSS) is een autoimmuunziekte die zich kenmerkt door onder andere ontsteking van de speekselklieren met drogemondklachten als gevolg. pSS ontstaat door een combinatie van erfelijke factoren en omgevingsfactoren, waarvan het menselijk microbioom mogelijk ook een belangrijk onderdeel is.
Tijdschrift TandartsPraktijkRestauratieve tandheelkunde
Een betaalbare overkappingsprothese
In Nederland is de toepassing van telescoopkronen bij uitneembare prothetiek niet erg bekend, terwijl het in Duitsland een frequent toegepaste behandelmethode is. We laten zien hoe de principes van de telescoopprothese op een low budget manier kunnen worden uitgevoerd.
Exostosen van het palatum en het kaakbot
Tandartsen worden een enkele maal geconfronteerd met een patiënt bij wie sprake is van een botuitsteeksel, exostose, op het palatum of van de onder- of bovenkaak. Er wordt meestal onderscheid gemaakt tussen een torus palatinus, een torus mandibularis en buccale, veelal multipele exostosen in de boven- en onderkaak.
Tijdschrift TandartsPraktijkRestauratieve tandheelkunde
De aanhouder wint
Bij deze patiënt hebben meerdere behandelingen aan zijn front plaatsgevonden, maar de pijnklachten bleven persisteren. Uiteindelijk is stap voor stap een pijnvrije en esthetisch nette oplossing gemaakt.
Nascholingsindustrie
Al meer dan twintig jaar wordt er vergeefs gesproken over verplichte nascholing. Maar nu schijnt die er volgens de belanghebbers toch echt te komen. De overheid wil zo snel mogelijk op voorstel van de beroepsverenigingen ANT en KNMT een algemene maatregel van bestuur invoeren waarin een en ander geregeld is.