Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De orofaciaal fysiotherapeut kan uitkomst bieden

Jurjen Ament
Temporomandibulaire disfunctie (TMD) komt voor in tal van vormen en elke tandarts krijgt er dan ook mee te maken, al valt het wellicht niet gelijk op. TMD uit zich bijvoorbeeld in klachten die al langer bestaan. De benadering is voor veel tandartsen nog een legpuzzel: soms zijn de klachten in het hoofd-halsgebied gemakkelijk op te lossen, bijvoorbeeld door rustig af te wachten, soms ook komt u er zelf niet uit. In dergelijke gevallen kan de orofaciaal fysiotherapeut de broodnodige ondersteuning bieden. De kunst is om de juiste afweging te maken: wat doet u zelf en welke patiënten verwijst u door?
Premium

Mevrouw Jansen is 42 jaar, staat 32 uur per week als juf voor groep 3 van de basisschool en heeft een gezin met drie jonge kinderen (3, 5 en 8 jaar oud). Ze is door haar tandarts naar mij verwezen: element 15 is erg gevoelig, zeurend pijnlijk en soms lijkt het element daarnaast ook al pijnlijk te worden. Bij haar binnenkomst in mijn behandelkamer is ze gelijk zeer duidelijk. Ze geeft aan dat het eigenlijk nergens op slaat dat ze naar mij is doorgestuurd en ze heeft sterk het gevoel dat haar tandarts haar totaal niet serieus neemt.

Na een korte stilte gaat het gesprek door en probeer ik te achterhalen wat er allemaal aan de hand is. Ik vraag of ze zelf een ander idee heeft bij haar klachten en ik verdiep me in haar probleem tijdens de anamnese. Mijn gedachten gaan ondertussen uit naar mijn planning en zittingtijd …? Heb ik wel genoeg tijd voor mevrouw Jansen? Kan ik er haar in een half uur van overtuigen dat ze waarschijnlijk wél bij de juiste persoon aan tafel zit? En dat haar tandarts er

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.