Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ego defense’

René Gruythuysen
‘Niemand is objectief, ook wetenschappers niet’ kopte De Volkskrant van 8 juni jl. in de bijlage. Daarin werd Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie, bevraagd. Zij ontdekte ‘dat de hersenen er écht op ingericht zijn om het eigen gelijk te bevestigen.’ Het mechanisme dat daaraan ten grondslag ligt heet ‘ego defense’. Dat draagt bij aan het vermijden van onzekerheden. Je hoeft daarvoor slechts de ideeën van een ander al dan niet bewust af te wijzen. Als je met gelijkgestemden bent zal dat bijdragen aan een positief groepsgevoel. De negatieve kanten daarvan worden weggedrukt. Bij contacten met andersdenkenden (vaak enkelingen) gebeurt het omgekeerde: die deugen niet.
Premium
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0095-9/MediaObjects/12496_2019_95_Fig1_HTML.jpg

Combinatie ART en NRC bij hypomineralisatie en diepe cariës: een voorbeeld van zorg op maat.

Sitskoorn ontdekte, terwijl ze dat niet van zichzelf verwachtte, dat haar hersenen ook zo werken. Zij constateerde dat ze weerstanden voelde opkomen als ze iets las dat niet overeenkwam met haar ideeën. Ze vroeg zich dan meteen af of de toegepaste onderzoeksmethode van het afwijkende resultaat wel correct was. Terwijl ze zichzelf net zo goed had kunnen afvragen of een mening gebaseerd op haar onderzoek wel deugde. Ze kwam tot de conclusie dat we allemaal lijden aan ‘ego defense’. Het fenomeen is niet nieuw en al beschreven door de wetenschapsfilosoof Karl Popper, die net als Sitskoorn adviseert op zoek te gaan naar informatie die je eigen mening in twijfel trekt in plaats van versterkt. Dat kan bijdragen aan de maatschappelijke opdracht waar de wetenschap voor dient te staan: het streven naar objectiviteit en algemene geldigheid bij het verwerven van kennis.

Erelid van de NVvK Willem Berendsen paste bij diepe cariës in Nijmegen indirecte overkapping al toe toen ik in Amsterdam op basis van eigen onderzoek nog de calciumhydroxidepulpotomie propageerde. Het duurde jaren voor ik begreep dat Willem Berendsen gelijk had. Het duurde nog veel langer voor de toenmalige leiding in Amsterdam dat

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.