TandartsPraktijk nr. 9, 2018

    Themanummer Mondfotografie | Hoe kies ik de juiste camera voor mondfotografie? | Portretfotografie zonder studio | Objectief kleurbepalen | Digital Smile Design (DSD) | Videografie in de dagelijkse praktijk | TP Kennistoets november 2018

    Fotografie opent je ogen

    Fotografie begint een steeds belangrijker onderdeel te worden binnen de tandheelkunde, en daarnaast heeft fotografie een belangrijke educatieve waarde voor jezelf.

    Hoe kies ik de juiste camera voor mondfotografie?

    Het kiezen van de juiste camera voor uw praktijk is niet eenvoudig. Om de juiste keuze te maken is het heel belangrijk te weten wat er mogelijk is. Ook is het handig om van tevoren op een rijtje te zetten wat uw wensen zijn en waar u de camera precies voor gaat gebruiken.

    Wat gebruik je behalve een cameraset nog meer?

    Mooie en professionele foto’s vragen om enige voorbereiding, een goede cameraset, maar ook over de juiste hulpmiddelen. Verder zijn heldere en volgens protocol vervaardigde mondfoto’s voor het hele behandelteam van belang.

    Portretfotografie: een volledige fotostudio is overbodig

    Het doel van dit artikel is om de tandarts handvatten te geven om in de dagelijkse praktijk met minimale middelen goede portretfoto’s te kunnen maken zonder dat hiervoor een (volledige) fotostudio noodzakelijk is.

    Objectief kleur bepalen

    Een van de moeilijkste onderdelen van het vervaardigen van een kroon is de kleurbepaling. Bij communicatie met behulp van fotografie worden in veel gevallen de kleurstalen bij het na te maken element gehouden. Maar er is een beter alternatief.

    Digital Smile Design (DSD)

    Digital Smile Design is ‘hot’. DSD is een multi-inzetbaar concept dat diagnostiek kan versterken, communicatie kan verbeteren en de voorspelbaarheid gedurende de behandeling ten goede kan komen. Om deze redenen kan ik eenieder aanraden om DSD te gaan toepassen in de algemene praktijk. Maar hoe doe je dat?

    Videografie in de dagelijkse praktijk

    De overtreffende trap van fotografie is videografie. Hiermee kan een volledige gelaatsexpressie worden geregistreerd, bijvoorbeeld een glimlach, waarmee de tandarts een veel grotere kans heeft te beschikken over de benodigde, gedetailleerde informatie. Hoe maak je van videografie een succes?

    Instagram in de tandheelkunde

    Instagram is op dit moment een van de meest populaire sociale netwerken. Instagram is een app waarmee foto’s bewerkt en gedeeld kunnen worden. Instagram gebruik van hashtags (#) waarmee gezocht kan worden naar foto’s met een bepaald onderwerp (bijvoorbeeld #tandheelkunde).

    Mirela Feraru en Nitzan Bichacho: Dental visualization – A practical approach to digital photography and workflow

    Een mooi en duidelijk gedocumenteerd boek over mondfotografie, met een focus op Nikon- bodies. De eerste twee hoofdstukken beslaan de relevantie van mondfotografie en de (basis) apparatuur die nodig is voor het uitoefenen daarvan.

    De tandartsen en de eerste foto’s

    De dertiger en veertiger jaren van de negentiende eeuw was de tijd van de geboorte van de fotografie. Tevens getuigden die jaren van historische ontwikkelingen in de tandheelkunde. Toevallig (of soms niet?) waren sommige tandartsen ook met de eerste fototoestellen fanatiek bezig.

    ‘Als je rustig blijft zitten, komt er altijd wel zo’n pinguïn op je af’

    Veel mensen fotograferen in hun vrije tijd, maar wat tandarts Dennis Binda doet overstijgt de middelmaat. Toch blijft het een liefhebberij, bezweert hij. De tandheelkunde was een heel bewuste keuze.