Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Videografie in de dagelijkse praktijk

Erik-Jan Muts
De overtreffende trap van fotografie is videografie. In plaats van een belichtingstijd van 1/125 van een seconde voor één stilstaand beeld, wordt daarbij een veelvoud van seconden of minuten gebruikt om veel meer informatie vast te leggen. Zo kan een volledige gelaatsexpressie worden geregistreerd, bijvoorbeeld een glimlach, waarmee de tandarts een veel grotere kans heeft te beschikken over de benodigde, gedetailleerde informatie. Daarnaast is de ervaring dat fotografie eerder leidt tot ‘poseren’ en dat een geposeerde expressie vaak niet hetzelfde is als een spontane expressie.1 Hoe maak je van videografie een succes?
Premium

Een extraorale video kan op veel manieren en met veel soorten camera’s gemaakt worden. Als je overweegt ook extraorale video-opnames te gaan maken, is er in de praktijk waarschijnlijk al een digitale spiegelreflexcamera (DSLR) waarmee je gefotografeerd hebt aanwezig. Daarom zal ik me hier met name richten op het maken van opnames met een DSLR. (Video-opnames kunnen natuurlijk ook met een systeemcamera of gewoon met een smartphone vervaardigd worden.) Zaken waar je in het algemeen op moet letten zijn: de stabiliteit van de camera (statief), de stabiliteit van de patiënt (de opnames in een zittende positie maken) en de input van de hoeveelheid licht (lichtpanelen met continu licht).

Het grootste voordeel van extraorale videografie ten opzichte van fotografie is het vastleggen van een dynamische expressie. Afbeelding 1 is een extraorale foto van een geposeerde ‘full smile’. Voor het bepalen van de lachlijn is deze foto niet goed bruikbaar. Meerdere opnames en pogingen om een spontane lach te ‘vangen’ waren tevergeefs. Een momentopname van een spontane ‘full smile’ uit een extraorale videografische opname (afbeelding 2) is echter wel bruikbaar. Deze opname bevat veel meer informatie en van ieder gewenst moment kan een screenshot gemaakt worden.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0148-5/MediaObjects/12496_2018_148_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1 Een extraorale fotografische opname van een geposeerde ‘full smile’.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0148-5/MediaObjects/12496_2018_148_Fig2_HTML.jpg
Afb. 2 Een momentopname ‘full smile’ uit een extraorale videografische opname.

Opstelling

Voor het maken van

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.