Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Portretfotografie: een volledige fotostudio is overbodig

Maarten de Beer
Portretfotografie wordt een steeds belangrijker onderdeel van de gegevensverzameling voor uitgebreide behandelplannen. Het maken van een waxup dat gerelateerd is aan het esthetisch beoogde doel heeft, met name door digital smile design, een grote vlucht genomen. Het doel van dit artikel is om de tandarts handvatten te geven om in de dagelijkse praktijk met minimale middelen goede portretfoto’s te kunnen maken zonder dat hiervoor een (volledige) fotostudio noodzakelijk is.
Premium

Met de toename van opleidingen in de reconstructieve tandheelkunde zullen in de toekomst steeds meer tandartsen uitgebreide behandelplannen opstellen waarbij de hele dentitie betrokken is. Bij deze reconstructies is het gezicht leidend voor het beeld van de nieuw te ontwerpen dentitie, ook wel aangezichtsgerelateerde planning genoemd. Het beste voorbeeld van zo’n planning is natuurlijk het concept van digital smile design (DSD) waarbij, op basis van een aantal lichtfoto’s, de tandarts en de tandtechnicus digitaal gaan bepalen hoe de opwas ideaal moet gaan passen bij het aangezicht. De technicus zal de opwas op basis daarvan realiseren. Om over een goede en betrouwbare analyse te kunnen beschikken, is het uiteraard van belang dat er goede lichtfoto’s worden gemaakt. Ik zal hierna beschrijven aan welke eisen een goede portretfoto moet voldoen en hoe deze genomen moet worden.

Instellingen op de camera

Voor al mijn fotografie gebruik ik een Canon 80D (DSLR met APS-C sensor) met een 100 mm macrolens en een Canon-ringflitser. Ik benoem deze hier omdat het soort camera (fullframe of APS-C, hierover later meer) invloed heeft op het fotoprotocol. Uiteraard kunnen ook met andere (merken) camera’s goede portretfoto’s worden gemaakt.

Bij portretfotografie hanteer ik zelf de volgende instellingen:

  • F (diafragma) = 8
  • S (sluitertijd) = 1/200
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.