Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat gebruik je behalve een cameraset nog meer?

Henk Buteijn
Mooie en professionele foto’s vragen om enige voorbereiding, een goede cameraset, maar ook over de juiste hulpmiddelen die het je mogelijk maken in elk beeld de maximale informatie vast te leggen die ter ondersteuning van het bepalen van de behandeling nodig is. Ook om in de loop van de behandeling op elk gewenst moment de voortgang van de ingreep te kunnen evalueren, zijn heldere en volgens protocol vervaardigde mondfoto’s van belang - mede voor het hele behandelteam.
Premium

Naast een goede camera, een objectief, een flitser en de juiste instellingen hiervan, zijn er een paar hulpmiddelen die je bij het maken van je intraorale mondfoto’s in feite onmisbaar zijn. Dat zijn:

 • retractoren voor de wang (wanghaak)
 • retractoren voor de lip
 • spiegels
 • een protocol

Retractor

Allereerst de retractor voor de wang (wanghaak): deze wordt gebruikt om wangen en/of lip weg te trekken om meer van de dentitie te kunnen laten zien en een goede belichting van het te fotograferen monddeel te krijgen. Retractors zijn meestal van kunstof en bestaan soms uit 1 deel maar meestal uit een set van 2 stuks. Deze retractors zijn goed te reinigen in de thermische desinfector en zijn soms ook autoclaveerbaar. Retractorsets van metaal kunnen uitstekend in de autoclaaf.

Daarnaast kunnen ze van kleur en grootte verschillen: niet iedereen heeft immers een even grote mondopening. We moeten immers grote en kleine volwassenen en grote en kleine kinderen kunnen fotograferen.

De dubbele wangretractor is wat lastiger in te brengen dan de enkele en is ook wat minder geschikt voor de zijdelingse delen, maar de fotograferende tandarts heeft daarmee wel beide handen vrij om de camera te bedienen (afbeelding 1).

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0144-9/MediaObjects/12496_2018_144_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1 Retractor (1 deel,
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2018.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.