Objectief kleur bepalen

Een van de moeilijkste onderdelen van het vervaardigen van een kroon, is de kleurbepaling. Een kleurring bestaat immers uit een beperkt aantal kleurstalen en daar is in de meeste gevallen dé exact passende kleur niet bij. Wanneer we de juiste (of dichtstbijzijnde) kleur hebben bepaald, staan we voor het volgende probleem: hoe communiceren we die kleur naar het lab. Die kan daar namelijk anders geïnterpreteerd worden dan hoe die door ons bepaald is. Bij het beschrijven van translucentie, mamelons, ontkalkingsvlekjes et cetera bestaat de kans dat de tandtechnicus deze anders interpreteert dan de tandarts. Bij communicatie met behulp van fotografie worden in veel gevallen de kleurstalen bij het na te maken element gehouden en lijkt dat een goede referentie te zijn. Dit kan echter door schaduwwerking en reflectie wel eens verkeerd uitpakken. Er ís een beter alternatief.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Vaak wordt een kleurbepaling gedaan met behulp van een kleurring, waarvan de meest gebruikte de Vita Classic is. Deze gaat van A1 tot D4 en wordt geleverd door meerdere fabrikanten (afbeelding 1). Opmerkelijk is dat er geen industriestandaard bestaat voor de kleurstalen. Hierdoor hebben de verschillende merken kleurstalen wel dezelfde kleurnamen, maar vertonen de kleuren verschillen (afbeelding 2). (Ook door veroudering van de kleurstalen en door reiniging en blootstelling aan zonlicht kunnen kleurverschillen optreden!)

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0146-7/MediaObjects/12496_2018_146_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1 Dezelfde type kleurring
0
64

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.