TandartsPraktijk nr. 7, 2022

  Thema Kindertandheelkunde – Zo laat je kinderen wèl poetsen | Casus: Bekijk de tand eens van een andere kant | Behandelkamers met identiteit | Casus Aligners: Populair en prima voor de algemeen practicus | Nieuws: Getest door het TP-team | Henriëtte Bouman startte op het winderige Sint Maarten | TP Kennistoets 2022-7 Diagnostiek van verstoorde tandontwikkeling

  Over Mozes en een berg

  Wat een werkbezoekje van een minister al niet los kan maken. Voor de zomer bezocht Carola Schouten (minister voor onder andere Armoedebeleid) Zoetermeer, een van de vele gemeenten waar een tandartsbus rondrijdt. Twee keer per jaar gaat Jeugdtandverzorging Zoetermeer langs diverse scholen in Zoetermeer en Benthuizen met de Dental Car.

  Quo vadis TP?

  TP nr. 5 van augustus 2022 begint met het artikel ‘Aan de slag’, handelend over het belang van goede diagnostiek en indicatiestelling. Het volgende artikel ‘Het belang van planning’ gaat over het uitvoeren van een behandeling – in dit geval het plaatsen van implantaten – en is uitvoerig en duidelijk beschreven. Maar tandarts J.P. van Hoeve voegt graag een en ander toe aan deze casussen. Voer voor discussie.

  Getest door het TP-team

  Zes tandartsen-algemeen practici kijken in de eigen praktijk naar het gebruiksgemak van nieuwe producten en naar het resultaat van een behandeling daarmee. Het TP-team vergelijkt met wat de fabrikant belooft en doet verslag.

  Bekijk een tand eens van de andere kant

  Bij ernstig fronttrauma bij jonge mensen is een van de belangrijke doelen: het behoud van het element en het omringende bot, in elk geval tot de patiënt oud genoeg is voor bijvoorbeeld implantologie. Ernstig tandletsel zien we allemaal zo nu en dan. Soms is een element ‘gunstig’ gebroken en kunnen we volstaan met repareren, eventueel spalken en afwachten.

  Investeren in optimaal werken

  Een praktijk is meer dan een gewone werkruimte. Je brengt er veel tijd door en moet er patiënten goed kunnen behandelen, onder optimale omstandigheden. Tegelijk is het een visitekaartje. En liefst ook een plek waar patiënten graag komen en zich op hun gemak voelen. Tweede deel over het huis van de tandarts: in de werkplaats.

  Niet gewoon even loswiebelen

  Sommige kinderen zijn zo voorzichtig met melkelementen in fase van wisseling, dat deze persisteren. Deze elementen worden dan een bron van stress – en kunnen zelfs zorgen voor (supervised) vermijding, van zowel zorg als zelfzorg. In deze casusbeschrijving wordt de ernst hiervan duidelijk – en worden eventuele alternatieven beschreven.

  The show must go on

  Van iemand die tandarts, muzikant en scribent op zijn visitekaartje heeft staan, kun je veel verwachten. En dat is ook wat je krijgt als je in gesprek gaat met Nick van Gasteren. Zijn credo – ‘Ik ga door tot ik erbij neerval’ – lijkt op te gaan voor alle drie de disciplines, en hij vertelt er over met het enthousiasme van een 75-jarige die de jongensachtige twinkeling in zijn ogen nog volledig behouden heeft.

  Ongewone mondslijmvliesafwijkingen bij kinderen

  In deze bijdrage komen enkele bij kinderen voorkomende mondslijmvliesafwijkingen aan de orde die niet altijd direct herkenbaar zijn of die vragen oproepen bij het door de (kinder)tandarts te voeren beleid.

  Over mensen met een uitkering, zzp’ers en werknemers

  Is het mogelijk dat partijen niet de intentie hebben om een arbeidsovereenkomst te sluiten, en dat die toch tot stand komt? De Hoge Raad kwam voor de vraag te staan of het mogelijk is dat er toch een arbeidsovereenkomst ontstaat, terwijl de partijen zelf niet die bedoeling hadden gehad.

  Diagnostiek van verstoorde tandontwikkeling + TP Kennistoets

  De behandeling van kinderen is een veelzijdig onderdeel van de tandheelkunde. Het vraagt interesse voor kinderen, maar ook aandacht voor de ouders die geïnformeerd moeten worden hoe ze hun kind behoeden voor tandziekten. Als tandarts ben je vraagbaak bij wie de ouders terechtkomen als er klachten zijn of als processen niet normaal (lijken te) verlopen. Maar diagnostiek van tandontwikkeling is niet altijd eenvoudig.

  Starten op Sint Maarten is lastig

  Met moeite opgebouwd en in een dag weggevaagd. De praktijk van Henriëtte Bouwman op Sint Maarten rook nog nieuw toen orkaan Irma er in 2017 doorheen raasde en het interieur op het strand deponeerde. ‘Mijn eerste gedachte was: vrijheid!’.

  Prima voor de practicus

  Orthodontische behandeling met aligners is heel populair. Naast Invisalign zijn er onder andere aligners van Airsmile (Excent) Trioclear (Elysee), Orthoclear, Kline en Plus Dental (bekend van TV). Hoe bevalt het om te werken met aligners? Theo Breedveld vertelt.

  Onverwoestbare energie

  Over de laatste rustplaats van een tandheelkundige pionier en over een rusteloze tandarts die in het midden stond van het culturele leven. DBDD dwaalt deze maand over onvermoede zijwegen.

  MRA-behandeling blijkt effectief na 10 jaar gebruik

  De tandheelkundige slaapgeneeskunde ligt op het raakvlak tussen de geneeskunde en de tandheelkunde. Dit proefschrift van Julia Uniken Venema geeft een overzicht van de korte en lange termijneffecten van behandeling en probeert het succes van behandeling te vergroten.

  Pdf TandartsPraktijk 7-2022

  Hieronder kun je TandartsPraktijk nr. 7-2022 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een TandartsPraktijk-abonnement.