Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prima voor de practicus

Theo H. Breedveld
Orthodontische behandeling met aligners is heel populair. Naast Invisalign zijn er onder andere aligners van Airsmile (Excent) Trioclear (Elysee), Orthoclear, Kline en Plus Dental (bekend van TV). Hoe bevalt het om te werken met aligners? Theo Breedveld vertelt.
Premium
Bij mijn opleiding was er nauwelijks aandacht voor orthodontie. Buiten een practicum paperclip en ankertjes buigen, en een aantal tracings waar verder niets mee gedaan werd, was er geen aandacht voor ortho. Orthodontie was een specialisme en gewone tandartsen hielden zich daar niet mee bezig. Zolang er een orthodontist in de buurt was, die vooral kinderen behandelde (meer dan vijftig procent van alle kinderen gaat naar de orthodontist) heb ik daar eigenlijk ook geen behoefte aan gehad.
De laatste jaren hoor je echter steeds vaker dat volwassenen, die in het verleden de boot gemist hebben, of die wel een beugel hebben gehad maar waarbij de retentiefase niet goed is verlopen, nu door middel van een onzichtbare beugel geholpen kunnen worden. Zelfs onze koningin blijkt haar tanden recht gezet te hebben door middel van aligners.
Sinds ongeveer vier jaar werk ik nu ook met aligners om mijn behandelmogelijkheden in de algemene praktijk uit te breiden. Dat ik hier mee begonnen ben is eigenlijk een apart verhaal. Het begon met implanteren. Sinds mei 2003 implanteer ik met Ankylos. Dit was het eerste implantaat met een conische verbinding, platformswitch en bij alle implantaten een maat voor alle abutments.
Ankylos had een team met vertegenwoordigers en ondersteunende mensen en een gebruikersgroep wat erg goed werkte en waardoor de gebruikers van deze implantaten eigenlijk als een soort familie waren. Nadat Astra er bij kwam is de firma Dentsply het anders aan gaan pakken. Alle medewerkers die met Ankylos bezig waren, zijn ontslagen en voor
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2022.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.