Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Starten op Sint Maarten is lastig

Francine van der Wiel
Met moeite opgebouwd en in een dag weggevaagd. De praktijk van Henriëtte Bouwman op Sint Maarten rook nog nieuw toen orkaan Irma er in 2017 doorheen raasde en het interieur op het strand deponeerde. ‘Mijn eerste gedachte was: vrijheid!’.
Premium
Voor ze aan haar avontuur op Sint Maarten kwam, meende Henriëtte Bouwman het leven op de Cariben wel aardig te kennen. Al dertig jaar kwam zij met man en zoon regelmatig op het kleine Sint Eustatius, waar zij een tweede huis hadden. Toen haar echtgenoot een mooie baan kreeg aangeboden op het grotere, noordelijker gelegen Sint Maarten en zij zelf werd gevraagd om hoogwaardige tandheelkundige zorg te komen verlenen op het eiland, was het gezin er snel uit: ze vertrokken. De dagelijkse leiding van haar goedlopende praktijk in Amersfoort, gespecialiseerd in de behandeling van angstige patiënten, droeg ze over aan haar assistente. In 2014 verhuisde het gezin naar The Friendly Island, zoals Sint Maarten ook wel wordt genoemd.
‘Het plan was dat ik daar een praktijk zou opzetten waar ook specialistische zorg zou worden verleend: endodontologie, implantologie, orthodontie, kaakchirurgie. Behandelingen die op het eiland eigenlijk op dat moment niet mogelijk waren. Ook laserbehandeling zat in het pakket. Ik zou de specialisten bij elkaar zoeken om vervolgens te roteren: om de zes weken zou er een iemand uit Amersfoort invliegen, totaal ongeveer zes collega’s. Naast mijzelf werkten nog twee collega’s vast in de praktijk. Maar het heeft wel anderhalf jaar geduurd voor het zo ver was hoor.’
De opzet van de praktijk was ronduit lastig, niet te vergelijken met Nederland, aldus Bouwman. ‘Tien keer moeilijker. Je kunt niet zo denken als in Nederland.’ Sint Maarten is weliswaar een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, maar een Nederlandse bul en BIG-registratie
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2022.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.