Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ongewone mondslijmvliesafwijkingen bij kinderen

prof. dr. Isaäc van der Waal
In deze bijdrage komen enkele bij kinderen voorkomende mondslijmvliesafwijkingen aan de orde die niet altijd direct herkenbaar zijn of die vragen oproepen bij het door de (kinder)tandarts te voeren beleid.
Premium

Bij Kinderen Meest Voorkomende Mondslijmvliesafwijkingen

Wereldwijd zijn er slechts enkele studies uitgevoerd naar het voorkomen van afwijkingen van het mondslijmvlies bij kinderen. In een bevolkingsonderzoek in Brazilië bij 1211 kinderen in de leeftijd tot 12 jaar werden vooral bij de wat oudere kinderen bij ongeveer een kwart van hen aandoeningen van het mondslijmvlies aangetroffen. Het ging vooral om lingua geografica, wangbijten en melaninevlekjes. In een in Italië uitgevoerd onderzoek, gebaseerd op gegevens uit patiëntendossiers van ongeveer tienduizend kinderen in de leeftijd tot 12 jaar en bekend bij een universitaire afdeling Kindertandheelkunde, was bij ongeveer 30 procent sprake van een afwijking van het mondslijmvlies (tabel 1). Vooral bij kinderen met een onderliggende ziekte, zoals diabetes, darmstoornissen, immuundeficiënties en hematologische afwijkingen, werden relatief vaak mondafwijkingen aangetroffen. Een goed voorbeeld van orale uitingen van onderliggende ziekten bij kinderen betreft een onderzoek bij ongeveer 50 kinderen met de ziekte van Crohn. Bij ruim éénderde weren mondslijmvliesafwijkingen aangetroffen, onder andere bestaande uit afte-achtige laesies en fibromateuze zwellingen. Soms zijn orale manifestaties de eerste uiting van een onderliggende ziekte.
In een literatuurstudie, deels gebaseerd op uitsluitend klinische studies en deels op gegevens van gebiopteerde laesies van mondslijmvliesafwijkingen bij kinderen, werden geen prevalentieverschillen gezien tussen voorkomen in de verschillende werelddelen. Bij de klinische studies betrof het vooral aften, traumatische beschadigingen en herpes simplex virus geassocieerde afwijkingen. In het op biopten gebaseerde onderzoek ging het vooral om mucoceles, fibreuze zwellingen en lobulaire capillaire hemangiomen (‘granuloma pyogenicum’).

Casus 1

Een 3-jarige jongen wordt vanuit een afdeling keel-

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2022.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.