Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bekijk een tand eens van de andere kant

Patrick Vadasz
Bij ernstig fronttrauma bij jonge mensen is een van de belangrijke doelen: het behoud van het element en het omringende bot, in elk geval tot de patiënt oud genoeg is voor bijvoorbeeld implantologie. Ernstig tandletsel zien we allemaal zo nu en dan. Soms is een element ‘gunstig’ gebroken en kunnen we volstaan met repareren, eventueel spalken en afwachten.
Premium
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-022-0091-3/MediaObjects/12496_2022_91_Fig2_HTML.jpg

Helaas komt het ook voor dat een voortand gecompliceerd fractureert en daarbij naar palatinaal heel diep inscheurt (afbeelding 1). Wanneer het losse deel wordt verwijderd, zie je nogal eens dat het breukvlak doorloopt tot net onder de botrand. Dit maakt ideaal restaureren schier onmogelijk, immers een matrix aanbrengen tot onder het bot is al geen sinecure, perfect droogleggen lukt niet en ideaal bonden is daardoor onmogelijk. Voor mij is dat reden het dan ook niet te proberen. Dit artikel beschrijft een methode waarmee het verlies van zo’n element op een nette en redelijk eenvoudige manier kan worden uitgesteld, misschien wel voor altijd.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-022-0091-3/MediaObjects/12496_2022_91_Fig3_HTML.jpg

Afb. 1 Het palatinale deel van de kroon ligt los (Silvano)

Wanneer een element door trauma als potentieel verloren kan worden beschouwd, zijn minder voor de hand liggende therapieën ineens toegestaan. Het (supervoorzichtig) extraheren van zo’n element en het direct daarna terugplaatsen in een andere stand is hiervan een mooi voorbeeld.Op het moment dat het element voldoende van de tandkas is losgemaakt om het rond zijn lengte-as te roteren, is te beoordelen hoe het moet worden teruggeplaatst.
Hierbij wil ik graag dat de te restaureren zijde van de tand naar buccaal wijst. Ook kun je nu wat spelen met de mate van extrusie die je wilt bereiken om de outline uiteindelijk boven botniveau te krijgen. Dit maakt het makkelijker om later een ‘ideale’ restauratie te maken. Een buccale veneer maken waarvan de outline een fractie onder de gingivale rand ligt,
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2022.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.